Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csõdbe mehet Pozsony

Bokor Gábor

2018.05.02. 22:20

Nagy bajban van az önkormányzat.
POZSONY, 22:20

Nagy bajban van az önkormányzat.

Plakátkampányt indít a szlovák főváros azért, hogy a papíron más településeken élő több százezer lakóját rábírja, helyezzék állandó lakóhelyüket a fővárosba, ugyanis anyagi nehézségekkel küzdenek. A bejelentett állandó lakosokat tekintve Pozsonyban félmillióan laknak, azonban a valóság ezzel szemben az, hogy több mint 750 ezren élnek ott.

Az MTI szerint a jelenséget az okozza, hogy az ország más részeiből odatelepülők a legtöbbször azután sem jelentkeznek be állandó pozsonyi lakcímre, hogy ott-tartózkodásuk életvitelszerűvé válik.

Ez azért van, mert a vidéki települések lakóinak előnyösebb feltételeket kínálnak a biztosítótársaságok. A másik ok, amiért sokan nem jelentkeznek át, hogy olyan bérleményekben laknak, amelyek után a tulajdonos nem akar adózni, és így a bérlők nem ezt a címet adják meg állandó lakóhelyükként.

A már hosszabb távon nyomon követhető jelenség az elmúlt tíz évben öltött rendkívüli méreteket. A helyzet rendkívül előnytelenül érinti az önkormányzatot, azért is, mivel a városi infrastruktúrát háromnegyed millió ember számára kell finanszíroznia, ám az államkasszából ehhez csak kevesebb mint félmillió lakos után kap dotációt. Ez becslések szerint évi legalább tíz-, de akár hatvanmillió eurós bevételkiesést okoz a helyi önkormányzatnak.

Egy friss felmérés döbbentette rá az önkormányzatot, hogy a korábban véltnél mennyivel többen laknak a fővárosban. A mobiltelefonok SIM-kártyáinak adatait feldolgozó kimutatás  kézzelfoghatóbb, a valóságot vélhetően reálisabban tükröző adatokat tett elérhetővé. Ennek alapján arra derült fény, hogy a szlovák fővárosnak mintegy kétszázezer olyan lakója van, akik a hétvégét más településeken töltik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére