Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Csapda, inkább Afganisztán” – külföldi önkéntes katonák vallanak az ukrán háborúról

888.hu

2022.05.10. 11:40

A háború borzalmairól és az ukránok nemzetközi légiójának szervezetlenségről beszélt több külföldi katona is.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghirdette az ukrán idegenlégió megalakítását, ahova külföldi önkénteseket várt, akik majd segítik leverni az orosz agressziót. Többé-kevésbé sikeresnek mondható az önkéntesek toborzása, hiszen maga az alakulat létrejött, sőt már többször is a frontvonalba kerültek, de vannak páran, akik sebesülésük miatt vagy az ukrán hadsereg szervezetlensége okán inkább otthagyták a harcokat,

mivel nem akarnak értelmetlen ágyútöltelékként meghalni.

 

Wali az egyik ilyen leghíresebb katona, hiszen a világ egyik legjobb mesterlövészeként tartják számon. Hazatérésekor azt mondta:

A halál szaga járta be a környéket, nehéz körbeírni: elszenesedett hús, kén és vegyi anyagok hátborzongató szaga ez. Borzasztó embertelen.”

 

„A szívem azt mondja, vissza kéne menni a frontra. Még ég bennem a láng. Szeretem a hadszínteret. De megpróbáltam a szerencsémet. Nincsenek sérüléseim. Azon gondolkozom mindig: meddig lehet még kockáztatni? Nem akarom elveszíteni mindazt, ami itt van.”
– mondta el Wali, aki azért tért haza, mert nem szeretné, ha a fia apa nélkül nőne fel.

 

Arról is beszélt, hogy „elég csalódott” az Ukrajnát segítő külföldi önkéntesekben, akik szerinte rosszul felkészültek voltak.

 

A Twitteren megtalálható egy olyan videó is, ahol Henry Hoeft, egy amerikai önkéntes beszél az ukrán állapotokról, ami szerinte egy csapda, hiszen – elmondása szerint – nagyon sok külföldinek még fegyver sem jut, amivel tudna harcolni, vagy ha jut, akkor sem kapnak elég lőszert hozzá, hogy meg tudják védeni magukat. Hoeft állítása szerint több mint száz angol önkéntes már meghalt a harcokban, de az ukránok ezt nem akarják a világ tudomására hozni mondván, őket is saját áldozatnak tekintik, így az ukrán halálok közé sorolják a más nemzethez tartozó önkéntes katonákat is. Hoeft később össztűz alá került, ugyanis kapcsolatba hozták egy fajgyűlölő, fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezettel.

 

 

Nyilatkozott több Afganisztánt megjárt katona is az ukrán háborúban való önkéntesség után.

„Ha valaki most azt mondaná nekem, hogy Afganisztánba kell mennem [harcolni], azt kérdezném tőle, hogy miért akar engem vakációra küldeni?”
– mondta egy ukrán haderőt segítő lengyel önkéntes a Vice Newsnak, aki 6 hónapot töltött Afganisztánban 2012-ben.

„Sokkal több mindent láttam Ukrajnában az első három napomon, mint az egész afganisztáni tartózkodásom alatt.”
– mondta egy másik lengyel veterán.

 

A háború borzalmai mellett az önkéntesek arról is sokszor beszámolnak, hogy a külföldi katonákat ágyútölteléknek akarják használni az ukrán katonai vezetők, legalábbis erről számolt be két brit felcser is:

„Kétnapos kiképzést akartak adni – mindössze 48 órát – majd átvezényeltek volna bennünket Kijevbe, az ukrán főváros védelmére.”

Az egyik felcser elmondta: az önkéntes alakulat tagjai között sokan voltak, akik hozzá hasonlóan láttak már háborút, de voltak köztük olyan fiatalok is, akik semmilyen harci tapasztalattal nem rendelkeztek. Őket kétnapos kiképzés után vezényelték ki a frontra, a biztos halálba – mondta a férfi, hozzátéve, hogy a 48 órás kiképzés alatt éles fegyvert nem is fogtak a kezükbe.

 

Elküldtek bennünket a körbezárt Kijevbe, ágyútölteléknek kellettünk volna oda.”

– méltatlankodott az egyik brit felcser, aki fizetés nélküli szabadságot kért munkahelyén, hogy Ukrajnába utazhasson.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére