Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Családpolitikai okok miatt utasíthat ki Norvégia egy lengyel konzult

Forisek Ádám

2019.01.22. 14:00

Alaptalannak minõsítette az egyik lengyel külügyminiszter-helyettes kedden Norvégiának azt a döntését, hogy kiutasítja Slawomir Kowalski oslói lengyel konzult, aki a norvég gyermekvédelmi hivatalnál a lengyel családok érdekeit képviselte.
OSLO, 14:00

Alaptalannak minősítette az egyik lengyel külügyminiszter-helyettes kedden Norvégiának azt a döntését, hogy kiutasítja Slawomir Kowalski oslói lengyel konzult, aki a norvég gyermekvédelmi hivatalnál a lengyel családok érdekeit képviselte.

Szymon Szynkowski vel Sek külügyminiszter-helyettes a Twitteren megerősítette, hogy a norvég külügyminisztérium hétfőn felszólította Varsót Kowalski leváltására. Egyúttal hozzáfűzte: tárcája "egyértelműen pozitívan" értékeli Kowalski konzulnak a lengyel családok érdekében végzett munkáját.

A norvég külügyi tárca azzal indokolta a kiutasítást, hogy Kowalski "néhány konzuli ügyben diplomata szerepével nem összeegyeztethető módon cselekedett", és "helytelenül viselkedett a közjogi tisztviselőkkel szemben". A konzulnak három héten belül kellene elhagynia Norvégiát.

A lengyel sajtó az utóbbi években többször számolt be azokról az esetekről – mintegy 150 ügyről –, amikor a norvég gyermekvédelmi hivatal (Barnevernet) a Norvégiában élő lengyel családoktól vitatható körülmények között vett el gyermekeket.

A Barnevernet által alkalmazott módszereket az utóbbi időben nemzetközi fórumokon is bírálták, többek között az Európa Tanács illetékes bizottsága által tavaly májusban elfogadott jelentésben.

Talán a legismertebb botrány a román Bodnariu családhoz kötődik. A Barnevernet előzetes bejelentés nélkül, egyszerű gyanúsítgatások alapján fosztotta meg négy hónap és kilenc év közötti gyerekeitől Bodnariuékat. Bűnük annyi volt, hogy a gyermekek vallásos dalt énekeltek az iskolában. A botrányról részletesebben mi is beszámoltunk a 888.hu-n.

Lengyelország tavaly decemberben menedékjogot nyújtott egy norvég állampolgárságú asszonynak, Silje Garmónak és kétéves lányának. A lengyel hatóságok úgy találták: a Barnevernet sérti Garmo jogait és szabadságát. A nő 2017 tavaszán érkezett Lengyelországba, miután úgy értesült: a gyermekvédelmi hivatal elveszi tőle a gyermeket. A Barnevernet ezt megelőzően kifogásolta, hogy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő Garmo képtelen megfelelő módon foglalkozni gyermekével.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére