Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csak a független és büszke nemzetek menthetik meg a nyugati civilizációt

Horváth Tamás

2019.01.17. 19:15

A nyugati civilizációt fenyegetõ legfõbb veszély az önfeladás: a kultúra, a hit, a hagyományok, a mítoszok és a szimbólumok eltûnése.

A Mandiner egy hosszabb írást közölt a hétvégén, melyben a szerző, Leimeiszter Barnabás Ernesto Araújo filozófiai és nemzetközi politikaelméleti eszmefuttatásait ismerteti.

Ernesto Araújo az újonnan felállt brazil kormány külügyminisztere, aki egy rendkívül művelt és tapasztalt diplomata, és ráadásul még az idők szavát is érti. Állítólag maga az elnök, Jair Bolsonaro is az egyik, 2017-ben publikált esszéje miatt figyelt fel a külügyminiszteri pozíció „elnyerése” előtt ugyancsak a brazil külügyet szolgáló diplomatára.

A Trump és a Nyugat című terjedelmes írásában Araújo az amerikai elnök megválasztásának jelentőségét és a Nyugat hanyatlásának okait tárgyalja, valamint kitér rá, hogy a földrajzi Nyugat-Európának már semmit sem jelentenek azok a fundamentumok, amelyeken a nyugati civilizáció nyugszik.

A brazil külügyminiszter osztja és méltatja Donald Trump azon gondolatát, melyet az amerikai elnök 2017-ben fejtett ki Varsóban:

A Nyugatért vívott harcunk nem a csatatéren kezdődik, hanem az elménkben, az akaratunkban, a lelkünkben.”

Ennyire tömören és kifejezően talán még senki sem fogalmazta meg a jobboldali erők ars poeticáját.

Brazília említése azért indokolt, mert bár az ország Dél-Amerikában fekszik, Araújo szavaival élve: a spirituális Nyugathoz tartozik. A nemzet egy részének európai gyökerei vannak, illetve a vallás, a kultúra és a társadalmi berendezkedés is a nyugati civilizáció sajátosságait hordozza.

Trump Varsóban elmondott mondata tökéletes kvintesszenciája mindannak, amit jobboldaliként vallunk napjaink világpolitikai és társadalmi folyamatairól, egyfajta program, melynek megvalósításáért már eddig is folyton-folyvást munkálkodtak a nemzeti kormányok, ám most már néhány szóban is összefoglalhatóvá vált.

Trump nem kevesebbet állít (és igaza is van), mint hogy

a nyugati civilizációt fenyegető legfőbb veszély az önfeladás: a kultúra, a hit, a hagyományok, a mítoszok és a szimbólumok eltűnése.

Minden más jelenség és folyamat csupán okozat: a Nyugat-Európát sújtó iszlamizáció, a népességfogyás és az identitásvesztés is egyaránt az önfeladás aktusából következik.

Ugyanis a napnál is világosabb, hogy

  • egy, a vallási és kulturális karakterét megtartó Nyugat-Európa nem lenne kiszolgáltatva az idegen kultúrák elterjedésének.
     
  • Egy, a társadalom reprodukciójára képes, termékeny Nyugat-Európa nem szorulna rá a harmadik világbeli munkaerő- és népességimportra.
     
  • Egy, a nemzeti és az etnikai sajátosságaira büszke Nyugat-Európa nem asszisztálna a határok eltörléséhez, valamint a kontinens nemzeteit egy jellegtelen, szürke masszává összegyúró szupranacionális szuperállam létrejöttéhez, amely csorbítaná a nemzetállami szuverenitást.

A mostani, a gyökereitől, a hőseitől és a valódi példaképeitől megfosztott Nyugat-Európa egész egyszerűen nem tud olyan értékalternatívát felmutatni, amely erős kötőanyagként funkcionálna a társadalomban, organikus közösségek létrejöttét vagy megtartását előidézve.

Az elfeledett, nevetségessé tett, eldobott mítoszok és szimbólumok helyett (Ernesto Araújo Istent tartja a szuperszimbólumnak, a brazil külügy első embere szerint ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a posztmodernizmus korában a legtöbb támadás Istent és a vallást éri) nincsenek újak, vagy amik vannak, azok meglehetősen gyengék.

A keresztény erkölcsöt, az antik életbölcseletet és a – nyugati civilizációt a kezdetektől végigkísérő – heroikus életfelfogást megfoghatatlan, színtelen-szagtalan, elvont „értékkel” próbálják helyettesíteni.

Ugyanakkor a liberális demokrácia, a hétköznapi tapasztalatainkkal ellenkező egyenlőségmítosz, az önfeladást betetőző túlzott tolerancia, vagy éppen a politikai korrektség sem képes arra, hogy szilárd, megdönthetetlen, hosszú távon is sikeres alternatívája legyen a hagyományos európai értékeknek.

A hazáért, a nemzetért és az Istenért nagyon sokan meghaltak a történelem folyamán, s megkockáztatom, hogy ez a jövőben is meg fog történni – nem is egyszer. Ezzel szemben a demokrácia, az egyenlőség és a politikai korrektség nem elég erős hívószavak, mítoszok, szimbólumok ahhoz, hogy valaki az életet tegye kockára értük.

Araújo azt állítja, hogy a hazaszeretet a Nyugat lényegi vonása, ami nem filozófusok fejéből pattan ki, hanem a halállal szembenéző férfiak szívében születik meg.

A hazaszeretet nem elmélet, hanem érzelem”

– írja.

S valóban, a hazaszeretet az emberrel vele született természetes ösztön, amely tökéletesen illeszkedik a szeretet rendjébe.

Mivel a hazaszeretet esetében az emberi természetből organikusan következő érzelemről van szó, amely ráadásul hatalmas erővel is bír, nem meglepő, hogy

a saját hazánkat, a saját nemzetünket, a saját közösségünket jobban szeretjük, mint a másét.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a többi nemzetet gyűlölnénk, sőt! A rendkívül kártékony sovinizmus minden formáját el kell vetni. Ez a forradalmi, baloldali eszme még semmi jót nem hozott Európának, mindazonáltal már nemegyszer egymásnak ugrasztotta az öreg kontinens népeit.

A sovinizmus az elemi logikával is ellentétes, ugyanis józan paraszti ésszel belátható, hogy aki igazán szereti a hazáját, az megérti más nemzetek hazaszeretetét is. Éppen ezért a brazil elnök, Jair Bolsonaro jelmondata:

Brazília mindenekelőtt, Isten mindenekfelett"

Ez minden további nélkül alkalmazható Magyarországra, és ezt Orbán Viktor már meg is tette.

A magyar miniszterelnök a január 10-i nemzetközi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy amikor részt vett Bolsonaro beiktatásán, megtetszett neki ez a gondolat, és maga is egyetért vele (értelemszerűen Brazília helyett Magyarországot használva).

Ha ezt a brazil, az egyesült államokbeli és közép-európai példát követik a nyugat-európai nemzetek is, még visszafordulhatnak a szakadék széléről, mert csak

a független és erős, a karakterükre, a hagyományaikra, a vallásukra és a kultúrájukra büszke nemzetek menthetik meg a Nyugatot.

Az első lépést a májusi európai parlamenti választások alkalmával lehet megtenni. Nekünk, magyaroknak sem mindegy, hogy a Nyugat valódi értékeit és érdekeit képviselő, a nemzetek Európájában gondolkodó erők, vagy az európai értékeket relativizáló bevándorláspárti és szupranacionalista tömörülések határozzák meg Európa irányvonalát az elkövetkezendő években.

Hajrá, Magyarország! Hajrá, Európa!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére