Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csak 60 felettieknek adnak AstraZeneca-oltást Németországban

888.hu, MTI

2021.03.31. 06:30

A 60 éven felüliekre korlátozzák az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-védőoltások használatát Németországban – jelentette be Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

 

Az új szabályt szerdán vezetik be, az úgynevezett állandó oltási bizottság (Stiko) – a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület – ajánlására.

A bizottság azért adott ki új ajánlást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a vakcina a 60 év alattiak körében vérrögképződést idézhet elő az agyban. Ez a mellékhatás nagyon ritkán fordul elő, de nagyon súlyos – mondta Angela Merkel.

A változtatás bizonytalanságot okoz, de nem volt más választás. Nem lehet eltitkolni, „szőnyeg alá söpörni” a lehetséges mellékhatásokról szóló adatokat, az oltóanyag iránti lehető legnagyobb bizalmat csak „a nyíltság és az átláthatóság” révén lehet megteremteni – emelte ki a német kancellár.

Jens Spahn egészségügyi miniszter hozzátette: a változtatás hozzásegíthet ahhoz, hogy gyorsabban beoltsák a 60 felettieket, ami az erősödő harmadik járványhullámot tekintve különösen fontos. Az áprilissal kezdődő második negyedévben a gyártó vállalása szerint 15 millió adag AstraZeneca-oltás érkezhet Németországba, és bőven lesznek 60 felettiek, akik „szívesen” beadatják maguknak az oltóanyagot – mondta a miniszter. Aláhúzta, hogy

az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari óriáscég együttműködésével kifejlesztett oltóanyag rendkívül hatékony az időseknél, bizonyos mutatók alapján még a Pfizer/BioNTech-féle vakcinánál is hatékonyabb.

A Stiko ajánlása főszabályként az oltóanyag alkalmazásának a 60 felettiekre való korlátozását javasolja. A lehetséges mellékhatásokról szóló részletes tájékoztatáson nyugvó egyéni döntés alapján, szakorvosi, háziorvosi javaslatra 60 alattiaknak is beadható az AstraZeneca-oltás – tette hozzá Jens Spahn.

Ismertette, hogy a testület április végéig kidolgoz egy másik ajánlást, amely arról szól, hogy milyen oltást kapjon az AstraZeneca készítményének első adagjával már beoltott kétmillió ember.

A miniszter elmondta: Németországban eddig 31 esetben mutattak ki időbeli kapcsolatot az AstraZeneca-vakcina használata és az agyi vérrögképződés között. Az érrendszeri károsodás kilenc esetben halálos volt. A 31 érintettek között 29 nő van, 20 és 63 év közöttiek. Hasonló esetek külföldön is előfordultak, és nem Németország az egyetlen, ahol korlátozzák a vakcina használatát – tette hozzá Jens Spahn, példaként említve Kanadát.

A kormányfő és minisztere egyaránt hangsúlyozta, hogy az AstraZeneca-vakcina használatát szabályozó előírás megváltoztatása miatt nem kell módosítani azt a célt, hogy a nyár végéig – szeptember 22-éig – a gyerekeken kívül mindenkinek biztosítják az oltás lehetőségét.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére