Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ciprus sem ússza meg a migránsokat

Horváth Tamás

2018.12.12. 15:00

EU-s állam révén egyre több harmadik világbeli bevándorló érkezik a szigetországba.

Ha ló nincs, a szamár is jó – tartja a magyar közmondás. S valóban, az egyre szigorúbbá váló európai migrációs intézkedések miatt a Közel-Keletről, Észak-Afrikából és a világ más térségeiből érkező bevándorlók sok esetben már annak is örülnek, ha egyáltalán bejutnak az Európai Unió területére – írja a Magyar Idők.

Ciprus ebből a szempontból megfelelő úti cél, hiszen a Földközi-tenger keleti medencéjében található szigetország tagja az uniónak, mégis relatíve közel van azokhoz az államokhoz, melyekből a migránsok érkeznek.

Ugyanakkor a németországi vagy észak-európai „álommunkára” vágyó bevándorlók hiába jutnak be a kettéosztott szigetre, sok esetben nem tudnak továbbmenni északnyugat felé, Cipruson rekednek.

Tovább fokozza a migránsok „kálváriáját”, hogy legtöbbjük finoman szólva sem rendelkezik széles körű földrajzi ismeretekkel, ezt pedig az embercsempészek ki is használják.

Mikor Magyarországon torlódott fel a tömeg, sokan azzal sem voltak azzal tisztában, hogy a Németországba való eljutáshoz át kell ­kelniük Ausztrián, amely ráadásul csak a világtérképen kicsi, a valóságban átgyalogolni rajta egyáltalán nem gyerekjáték. Ciprus esetében is hasonló a helyzet.

 

A The Guardian cikke szerint a lezárt és ellenőrzött balkáni útvonal miatt került előtérbe Ciprus, amely az Európai Unió legkeletibb tagállama.

A cikk megszólaltat egy iraki kurd házaspárt, akik kétezer dollárt adtak egy csempésznek, hogy eljuttassa őket Ciprusra. Erről a szigetországról korábban soha nem hallottak, eredeti céljuk – társaikhoz hasonlóan – Németország volt, ám a csempész szerint Ciprus is az EU, és jóval olcsóbb odajutni, mint az áhított Németországba.

Idén a szigeten hatezer menekültkérvényt adtak be, ami az egymilliós lakosságra vetítve igen magas szám, ráadásul Ciprus erre nincs is felkészülve.

A katolikus segélyszervezet, a Caritas igazgatója szerint a migránsok sokszor megdöbbennek, hogy hová is érkeztek, amikor megmutatják nekik a térképen.

Szinte mindenki úgy jön ide, hogy azt hiszi, gyalog elérheti Németországot”

– mondta Elizabeth Kassinis.

Az ügyet bonyolítja Ciprus összetett jogi státusza. A ciprusi háborúban Törökország úgy akadályozta meg a sziget egyesítését a katonai junta vezette Görögországgal, hogy 1974-ben megszállta az északi országrészt.

Ezt a görög közösség és a világ nem ismeri el jogszerűnek, csak Ankara tartja hivatalosan szuverén államnak az Észak-ciprusi Török Köztársaságot. Az említett kurd házaspár is a török területen ért partot, rajtuk kívül még rengetegen érkeznek az északi területre, ahonnan megpróbálnak átszökni délre az ENSZ által felügyelt pufferzónán keresztül.

Eddig Ciprus viszonylag kevéssé volt előtérben, mára viszont megjelentek a közparkokban a migránsok sátrai, amelyre a többségi társadalom is reagált. A bevándorlásellenes Nemzeti Népfront rendkívül népszerű, s várhatóan jó eredményeket fog elérni a májusi EP-választásokon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére