Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ciprus még idén várhatóan megkezdi a védőoltásokat

888.hu

2020.12.04. 19:34

Hollandia és Norvégia várhatóan januárban, Ciprus a tervek szerint pedig már az idén megkezdi az új típusú koronavírus elleni védőoltásokat.

A holland miniszterelnök pénteken közölte, hogy országa 1 millió adag védőoltásra számít a Pfizertől januárban és 400 ezerre a Modernától 2021 első negyedében. Mark Rutte hozzátette: amennyiben a vakcinák európai használatát engedélyezik,

Hollandiában a január 4-vel kezdődő héten megkezdődhet az oltási kampány.

Ciprus várakozása szerint az év végéig megérkeznek az első védőoltás-szállítmányok a teljes Európai Uniónak szánt szállítmányok keretében, ha megtörténik az engedélyezés – közölték a szigetország vezetői.

Az AstraZeneca és a Pfizer vállalta, hogy december végén szállít az oltásából az Európai Uniónak – közölte Zoi Dorothea Pana, a ciprusi egészségügy-minisztérium tanácsadója. Ciprus 119 024 adagot kap az AstraZeneca és 48 955-öt a Pfizer és a BioNTech védőoltásából.

Ciprus összesen mintegy 1,8 millió adag vakcinát rendelt az AstraZeneca, a Pfizer és a Jensen gyógyszergyáraktól. Az oltás önkéntes lesz, elsődlegesen a kórházi dolgozók és a súlyos betegségben szenvedők részesülnek belőle.

Norvégia a Moderna, az AstraZeneca és a Pfizer és partnere, a BioNTech által kifejlesztett védőoltást kívánja használni – közölte pénteken a norvég egészségügy-miniszter.

Bent Hoie elmondta, hogy 2021 első negyedévében Oslo összesen 2,5 millió adag oltásra számít, amely 1,25 millió ember – a lakosság 23 százaléka – számára lesz elegendő. Elsőként a veszélyeztetett csoportok – idősotthonokban és saját otthonukban élő idősek, 65 év felettiek, illetve a betegségekben szenvedő 65 év alattiak – kapnak az oltásból, a páciensekkel érintkező egészségügyi dolgozók csak később részesülnek belőle.

A nem uniós tagállam Norvégia Svédországnak köszönhetően részesül az EU-nak szánt védőoltásokból,

Stockholm ugyanis többet vásárol, és továbbadja Norvégia részére újév után.

A Moderna amerikai biotechnológiai cég pénteken jelentette be, hogy további 4 millió adag potenciális védőoltás szállításával bővítette Izraellel megkötött szerződését, így a 9 milliós lélekszámú Izrael eddig összesen 6 millió adagot kötött le az mRNA-1273 nevű, jelenleg az országban tesztelt vakcinából. Izrael megállapodott a brit AstraZeneca gyógyszergyárral is, amely 10 millió adagot szállít részére a kísérleti vakcinából.

Izrael novemberben az amerikai Pfizerrel és német partnerével, a BioNTechkel állapodott meg 8 millió adag védőoltás vásárlásáról, amelyek a szállítását várhatóan 2021 elején megkezdik. A védettséghez két adag védőoltásra van szükség.

A 47 milliós Spanyolország kormánya 15-20 millió embert tervez beoltani 2021 közepéig. „Becsléseink szerint az oltási kampány január elején elkezdődhet” – mondta Salvador Illa egészségügy-miniszter San Sebastianban. Két és félmillió ember várhatóan már február végéig megkapja a vakcinát – közölte Pedro Sánchez kormányfő pénteken az északi Kantábria autonóm közösségben. Illa szerint az elsődleges csoportban a nyugdíjasotthonok lakói és személyzete, az első vonalban dolgozó egészségügyiek és az önmagukat ellátni képtelenek részesülnek. A második szakaszban – május vagy június végéig – 15-20 millió spanyolt, a harmadik szakaszban, amikor már nagy mennyiségben rendelkezésre áll a vakcina, a teljes lakosság átoltására sor kerülhet – hangsúlyozta Pedro Sánchez.

A spanyol kormány korábban közölte, hogy 100 millió adag vakcinából részesül az Európai Unió által a különböző cégektől vásárolt oltásokból. Ezen oltások szinte mindegyikéből két adagra van szükség a védettség kialakulásához.

Csehországban az egészségbiztosítás finanszírozza a védőoltásokat – döntött pénteken a képviselőház, amikor megszavazta a vakcinák vásárlásáról és elosztásáról szóló törvényt. A jogszabály, amelyet rövidített eljárásban fogadtak el, még a szenátusban is vitára kerül.

A 10,7 milliós Csehország az Európai Unió által rendelt vakcinákból vásárol. Az oltás önkéntes lesz.

Jan Blatny egészségügy-miniszter szerint a lakosság 60-70 százalékát tervezik beoltani. Ha a törvényt nem fogadják el, a védőoltásért fizetni kell.

A törvénytervezet szerint a cseh oltási kampány költsége az 5 millió cseh koronát (67,7 milliárd forint) is elérheti.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére