Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Cihanouszkaja újabb tüntetéseket sürget

888.hu/MTI

2020.08.14. 19:15

Újabb tiltakozásokat szorgalmazott, és a szavazatok újraszámlálását követelte pénteken Szvjatlana Cihanouszkaja korábbi fehérorosz ellenzéki elnökjelölt, nyomást gyakorolva az elnöksége 26 évének legnagyobb kihívásával szembenéző Aljakszandr Lukasenkára.

A YouTube videomegosztó portálra feltett videóban az önkéntes száműzetésbe Litvániába menekült Cihanouszkaja felszólította támogatóit, követeljenek hivatalos vizsgálatot azokról az állításokról, amelyek szerint Lukasenka elcsalta a vasárnapi elnökválasztást.

A tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés során legalább két tiltakozó meghalt, és ezreket vettek őrizetbe, ami miatt az Európai Unió új büntetőintézkedések bevezetését fontolgatja Fehéroroszország ellen, amelyet Oroszország stratégiai ütközőövezetnek tekint maga, illetve a NATO és az EU között.

„A fehéroroszok soha többé nem akarnak a régi vezetés alatt élni” – mondta Cihanouszkaja. „Védjük meg a választásunkat! Ne húzódjatok vissza! Hallatni kell a hangunkat!”.

Cihanouszkaja a kampánycsapata által pénteken közzétett közleményében kijelentette, hogy a kampánystábja kész a tárgyalásokra a hatóságokkal, és a nemzetközi közvélemény segítségét kérte.

„A nemzetközi közösséghez, az európai országokhoz fordulok azzal a kéréssel, hogy segítsenek megszervezni a tárgyalásokat a fehérorosz hatóságokkal” – szögezte le.

Az elnökjelölt, aki a hivatalos végeredmény szerint a második helyen végzett a szavazatok 10,12 százalékával, a párbeszéd feltételének nevezte a tüntetések alatt előállítottak szabadlábra helyezését, az erőszakszervek munkatársainak kivonását az utcáról és azok felelősségre vonását, akik „parancsot adtak az emberek bántalmazására és lőfegyverek alkalmazására”.

Cihanouszkaja közölte, hogy a hatalomátadási folyamat biztosítására egyeztető tanács létrehozását kezdeményezi.

Az elnökjelölt a YouTube-on azt is közölte, hogy össze kívánja gyűjteni mindazoknak az aláírását, akik rá szavaztak. A videofelvételen egy hivatkozás is látható. Ezen az áll, hogy az aláírók követelik a szavazatok újraszámolását független megfigyelők jelenlétében, valamint annak ellenőrzését, hogy a szavazáskor betartották-e a választási törvényt.

Tízezrek vonultak az utcákra immár a hatodik egymást követő napon Lukasenka lemondását követelve.

A kormány kivételesen elnézést kért az erő alkalmazásáért, és több mint 2000 embert elengedett az őrizetből.

Többeken horzsolás látszott, mások verésre, szűk helyre és szánalmas ellátásra panaszkodtak az őrizetben. A kormány tagadta, hogy bántalmazták volna az őrizeteseket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére