Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Cihanouszkaja abban reménykedik, hogy a minszki vezetés meghallja a nép hangját

MTI

2020.08.21. 18:34

Lukasenka továbbra sem hajlandó tárgyalni.

Szvjatlana Cihanouszkaja – Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki elnökjelölt – reményét fejezte ki pénteken, hogy a minszki vezetés meghallja a nép hangját; szerinte a polgárok azt akarják, hogy új, szabad és igazságos elnökválasztásokat tartsanak az országban.

Cihanouszkaja a litván fővárosban, Vilniusban tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. Aljakszandr Lukasenka államfő leszögezte, hogy nem hajlandó tárgyalni az ellenzékkel.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy minden országnak tiszteletben kell tartania Fehéroroszország szuverenitását. Hozzátette, hogy Oroszország egyelőre nem próbálta felvenni vele a kapcsolatot. Azt is mondta, hogy akkor tér vissza hazájába, amikor ezt biztonságosnak érzi.

Cihanouszkaja arról beszélt, hogy minden békés tüntetést támogat, és reménykedik abban, hogy létrejön a párbeszéd a fehérorosz nép és a hatóságok között az új választások megtartása érdekében.

Nagyon remélem, hogy a józan ész felülkerekedik, hogy a nép hangját meghallják, a hatóságok a párbeszédet választják és megtartják az új, igazságos választást

– mondta Cihanouszkaja, és leszögezte, hogy az erőszaknak véget kell vetni, a politikai foglyokat szabadon kell engedni.

Az ellenzéki vezető közben pénteken újabb videóüzenetében felszólította a nagy fehérorosz gyárak dolgozóit, hogy folytassák és szélesítsék a sztrájkot, mert – mint fogalmazott – tőlük, az ő egységüktől és határozottságuktól függ Fehéroroszország jövője, amely egyben a gyerekeik jövőjét is jelenti.

Uladzimir Andrejcsenka, a parlament alsóházának elnöke pénteken tévéinterjújában kijelentette, hogy a képviselők hajlandóak a párbeszédre minden politikai erővel és minden polgárral az országban tapasztalható ellentmondások feloldása érdekében. A legfontosabb szerinte a stabilitás megőrzése, a törvények és az alkotmány betartása.

Aljakszandr Lukasenka államfő részéről azonban a párbeszédre való hajlandóság egyelőre nem tapasztalható. Sőt pénteken a Dzerzsinszkij agroipari vállalatnál tett látogatásán kereken elutasította a párbeszédet az ellenzéki erőkkel, és közölte, hogy kizárólag a munkáskollektívákkal hajlandó tárgyalni. Megjegyezte, hogy az ellenzék eleinte a szavazatok újraszámlálását követelte, most pedig felhagyott ezzel és új választásokat követel. „Értik, hogy nyolcvan százalékát (a szavazatoknak) nem lehet meghamisítani” – tette hozzá.

Lukasenka fogadkozott, hogy a következő napokban rendezni fogja az országban kialakult helyzetet, de hadiállapotot nem fog bevezetni. A helyzet átpolitizált, de szerinte nem kell katasztrofálisnak tekinteni. Nem engedhető meg az ország lerombolása – tette hozzá az államfő, akit a Belta fehérorosz hírügynökség idézett.

Lukasenka leszögezte, hogy mindent megtesz az ország stabilizálásáért, és nem fogja eltűrni a rendőrök elleni támadásokat. Mint fogalmazott: az jár a fejében, hogy az emberek őt fogják átkozni, amiért, miközben megválasztották, nem védte meg őket.

Elítélnek engem vagy sem, de amíg én vagyok az elnök, kemény politikát fogok folytatni a helyzet stabilizálásáért az országban

– szögezte le Lukasenka és az Egyesült Államokat, valamint Európát vádolta a zavargások megszervezésével. Szerinte a Nyugat Oroszország ellenében akarja felhasználni Fehéroroszországot, és el akarja szakítani az ország egy részét, Grodno térségét. „Nemrég már kitették a lengyel zászlókat” – mondta az államfő és hozzátette: odautazik, hogy személyesen szemügyre vegye az ottani helyzetet.

Az államfő azt állította, ő maga segítette Cihanouszkaját abban, hogy külföldre utazhasson és ez az ő kérésére történt. „Ő egy normális asszony, szereti a gyerekeit, de a tűzbe dobták és most a parázson lépked. Megtévesztette, ujja köré csavarta a (litván) külügyminisztérium, a szakszolgálatok” – mondta az államfő.

Közben Aljakszandra Konjuk főügyész arra figyelmeztetett, hogy akár büntetőjogi felelősségre is vonhatók azok, akik részt vesznek a hatóságok által nem engedélyezett, így törvénytelennek minősülő rendezvényeken.

A fehérorosz ellenzék arra készül, hogy pénteken és a hétvégén is folytatja a tüntetéseket.

Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb politikai válságát éli, másfél hete folyamatosak a tízezreket vonzó megmozdulások. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el. Legfőbb vetélytársa, az angol nyelvtanárból előlépett Szvjatlana Cihanouszkaja a választás után Litvániába menekült. Két gyermekét már a választás előtt Litvániába küldte. Férje, Szjarhej Cihanouszki kormánykritikus vlogger indulni akart az elnökválasztáson, de letartóztatták, ezért helyette ő vállalkozott a megmérettetésre és napok alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Állítása szerint ő nyerte meg a választást, nem Lukasenka.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére