Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Cigánytelepet számoltak fel Párizsban

Bertha László

2016.02.03. 12:38

Több tucat romát - köztük gyerekeket - vittek el a rendõrök egy állami tulajdonban lévõ területrõl Párizsban. A jogvédõk tiltakoznak.
PÁRIZS, 12:38

Több tucat romát – köztük gyerekeket – vittek el a rendőrök egy állami tulajdonban lévő területről Párizsban.

Az illegális cigánytelep a francia vasúttársaság tulajdonában lévő elhagyott területen jött létre, mintegy 400 kelet-európai romával, akik deszkákból és kartonokból tákolták össze „otthonaikat”. A francia hatóságok tűzveszélyre hivatkozva számolták fel a nagyjából 135 viskót, melynek lakói fatüzelésű kályhákat használtak.

Ezenkívül a fertőzésveszély és a gyerekek helyzete is megkövetelte a hatóságok szerint a hely megszüntetését, amelyet a vasúttársaság kért a bíróságtól. A telepet a hét elején a lakók fele már elhagyta, miután hírek terjedtek a várható hatósági felszámolásról. A rendőrség a többieket átmeneti szállásokon helyezte el, ahova buszokkal szállították az embereket, miután kordonnal körbezárták a telepet.

A prefektúra által múlt héten végzett összesítés szerint akkor már csak 173 ember, köztük nyolc beiskolázott gyerek élt a cigánytelepen, ahol négy tbc-s esetet is diagnosztizáltak az egészségügyi hatóságok.

Az Amnesty International jogvédő szervezet természetesen nem hatódott meg az indokoktól:

kedden közleményben tiltakozott a tábor felszámolása miatt, ugyanis az arról szóló bírósági döntés szerintük "semmilyen megfelelő lakhatási megoldást" nem javasolt a romáknak.

Az Emberi Jogok Ligája és az Európai Roma Jogok Központja januári jelentése szerint több mint 11 ezer romát küldtek el a hatóságok tavaly Franciaországban az erővel felszámolt 111 illegális cigánytelepekről. Jóllehet az előző évekhez képest a tendencia csökken – 2014-ben ugyanis 13 500 embert küldtek el, 2013-ban pedig 19 ezret –, a szervezetek elsősorban azért aggódnak, mert a hatóságok gyakorlatilag semmilyen elhelyezési megoldást nem biztosítanak a telepekről elküldött embereknek.

Franciaországban mintegy 20 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él, a legtöbb esetben bizonytalan körülmények között, illegálisan kialakított bádogvárosokban, amelyek erőltetett felszámolását az emberi jogi szervezetek rendszeresen elítélik.

(MTI, ABC News)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére