Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bukik a baloldali szlovén kormány: lemondott a miniszterelnök

MTI

2020.01.27. 19:13

A baloldal szerint átmeneti kormányt kellene létrehozni, míg az ellenzéki jobboldali pártok új választásokat szeretnének.
Marjan Sarec hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be lemondását, és új választások kiírását kezdeményezte.

Ezt azzal indokolta, hogy a jelenlegi koalícióval és parlamenti helyzettel nem képes véghez vinni a szükséges reformokat.

Mindezt úgy jelentette be, hogy előtte állítólag nem egyeztetett koalíciós társaival, úgyhogy a viszony valószínűleg nem rózsás.

 

A legkönnyebb elmenni és otthagyni a befejezetlen projekteket” – mondta Dejan Zidan házelnök, hozzátéve, hogy nem ért egyet Sarec azon kijelentésével, hogy a nézeteltérések miatt a koalíciós kormány nem tudott operatívan működni. Kijelentette továbbá, hogy a szociáldemokraták nem lesznek olyan átmeneti kormány tagjai, amelyet a jobboldal vezetne.

Janez Jansa volt miniszterelnök, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke ugyanakkor üdvözölte Sarec javaslatát, hogy új választásokat írjanak ki.

Felhívok mindenkit, hogy április második feléig – amikor nagy valószínűséggel kiírják az új választásokat – használjuk arra az időt, hogy elfogadjunk néhány halaszthatatlan törvényt

– hangsúlyozta Jansa, akihez csatlakozott Matej Tonin is, a kereszténydemokrata Új Szlovéniának (NSi) elnöke. Tonin szerint is az volna a legjobb megoldás, ha az új miniszterelnök személyéről a választók döntenének.

Sarec valószínűleg szerdán hivatalosan is értesíti a parlamentet lemondásáról. A hatályos jogszabályok szerint a miniszterelnök lemondásával a kormány megbízása is automatikusan megszűnik. Mindazonáltal az a párt vagy pártok, akik rendelkeznek 46 képviselővel a 90 fős parlamentben, állíthatnak új miniszterelnök-jelöltet, amennyiben ez mégsem sikerül, másfél évvel a parlamenti választások után új választásokat írnak ki Szlovéniában.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére