Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszelben mi sem természetesebb a korrupciónál

Nagy Gábor

2019.04.19. 12:38

Ezért is kell lecserélni a bevándorláspárti brüsszeli elitet.

Újabb korrupciós ügyet elevenített fel a V4NA Nemzetközi Hírügynökség. A történet 2011-ben kezdődik, akkor a brit Sunday Times arról írt, hogy az Európai Parlament (EP) három tagja beleegyezett titkos kifizetések elfogadásába – "természetesen" egyes európai törvények módosításáért cserébe. A politikusok – a román Adrian Severin (a szocialista képviselőcsoport alelnöke), a szlovén Zoran Thaler (szintén szocialista) és az osztrák Ernst Strasser (Néppárt) – 100 ezer eurós éves fizetést kértek a lobbistáktól a "szolgáltatásaikért". Csakhogy a lobbisták valójában a brit lap újságírói voltak.

Az ügynek volt egy negyedik szereplője is, a spanyol néppárti Pablo Zalba Bidegain, de ő végül nem fogadott el kenőpénzt.

Strasser – kinek nem ez volt az első korrupciós ügye – az Osztrák Néppárt felszólítására hagyta el az EP-t és a pártját. A bíróság négy év börtönre ítélte a brüsszeli politikust. Zoran Thaler – aki gyakorta összefutott az érettségi nélküli Martin Schultzcal – szintén lemondott a posztjáról.

A román EP-képviselő, Adrian Severin viszont mindvégig tagadta a vádakat.

Pedig sajtóinformációk szerint Severin volt az, aki abba egyezett bele, hogy segít az Európai Unió (EU) költségvetéséből elcsalni félmillió eurót. A román politikus nagy nehezen hagyta háta mögött a szocialista frakciót, 2014-ig pedig független képviselőként ott ült az EP-ben. A "legérdekesebb" megszólalás szintén a román politikusé volt:

Brüsszelben ez a megszokott viselkedési forma, semmi olyat nem tett, amit mások nem.

Végül 2016-ban a román bíróság három év és három hónap börtönbüntetésre ítélte a volt EP-képviselőt.

Az újságírók a korrupciós oknyomozás során összesen 60 képviselőt környékeztek meg.

A mai napig ez az ügy van számontartva az EP egyik legnagyobb botrányaként, emiatt változtatták meg a parlamenti képviselők jövedelmére és költségeinek elszámolására vonatkozó szabályozásokat.

Brüsszel most is tele van korrupciós botrányokkal: a belga fogtündérről, Guy Verhofstadtról, az ALDE frakcióvezetőjéről az derült ki, hogy eurómilliókat vett fel kétes cégektől, akiknek aztán a gazdasági érdekeit képviselte. Cecilia Wikströmöt, a svéd Liberálisok EP-listavezetőjét le kellett venni a listáról, amikor nyilvánosságra került, hogy adócsalásban működött közre. Elmar Brok német néppárti képviselő saját választóit lopta meg, az EPP görög képviselőcsoportjának az elnöke, Manolis Kefalogiannis pedig egyszerűen elvette egyik beosztottja fizetését. Petra Kammerevert szocialista EP-képviselőről az derült ki, hogy úgy volt egy uniós irányelv kidolgozója, hogy közben egy érintett cégnek dolgozott. Az Európai Bizottság (EB) "isiászban" szenvedő elnökéről, Jean-Claude Junckerről pedig kiderült: hogyan keveredett adóelkerülési botrányba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére