Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel összevissza kapkod vakcinaügyben

888.hu, Origo

2021.03.18. 11:45

Brüsszel a járvány harmadik hulláma alatt is folytatja a kapkodást, sorra hozza a hibás döntéseket – írta az Origo.

 

Időnként úgy tűnik, már feladták a küzdelmet, hogy rendbe hozzák az elrontott oltási kampányt, és ehelyett politikai játszmákat indítanak. Ennek legújabb eleme a brit AstraZeneca-vakcina ellen indított támadás, amiről Mario Draghi olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is elismerte, hogy politikai, nem pedig orvosi alapokon nyugszik – közölte a lap.

Nem ez az első eset, hogy támadás indul az unión kívülről származó oltóanyagok ellen. Közben

már a bajor miniszterelnök is az orosz és kínai vakcinák engedélyezését követeli.

A magyar kormány időben nyitott a keleti vakcinák felé, így Magyarország a második helyen áll az EU-ban a beoltott emberek számát tekintve.

Az AstraZeneca vakcinája elleni hisztériakeltés hatására több országban felfüggesztették az oltásokat, holott semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy a vakcina bármilyen veszélyt jelentene, sőt minden tudós azt mondja, hogy hatásos és biztonságos. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az események kivizsgálása érdekében rendkívüli ülést hívott össze, azonban közleményük szerint a brit oltóanyag biztonságos, és továbbra is használható – ezt azonban érthetetlen módon hivatalos határozatban egyelőre nem hajlandók kimondani, ez is fokozza a gyanút a politikai motivációkkal kapcsolatban. A WHO nemrég úgy nyilatkozott, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a vakcina bármilyen veszélyt hordozna – emlékeztettek.

A WHO emellett kijelentette azt is, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint

az AstraZeneca-vakcina használata minden tekintetben jobb, mint a koronavírus-fertőzés, és továbbra is azt javasolják az országoknak, hogy folytassák az oltási kampányt a brit szérummal.

A támadások okai egyáltalán nem a vakcina biztonságosságában keresendők, hanem pusztán politikai játszmáról van szó, amit az Európai Unió előszeretettel vív a járvány közepette. Ráadásul ezt a tényt Mario Draghi olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is elismerte.

A The Sun értesülései szerint az Európai Unió rendkívül elégedetlen amiatt, hogy az Egyesült Királysághoz és az Egyesült Államokhoz képest az AstraZeneca lassan szállítja az oltóanyagokat Brüsszel számára, ott pedig így próbálnak meg nyomást gyakorolni a cégre.

Csakhogy ennek az oka az, hogy a britek és az amerikaiak jó szerződést kötöttek, Brüsszel viszont rosszat, olyat, amelyben semmilyen garancia nincs. Így most zsarolással próbálják az AstraZenecát kényszeríteni.

Teljes mértékben Brüsszel hibája, hogy kudarcba fulladt az uniós oltási kampány, hiszen az Európai Unió, erősnek gondolva magát az oltóanyagokért zajló háborúban, hónapokig halogatta a szerződéskötést a nagy gyógyszergyárakkal. Eközben viszont a britek, az amerikaiak és Izrael is megállapodott a különböző cégekkel, ráadásul az oltóanyagokért több pénzt is fizettek, mint Brüsszel, emiatt pedig előnyt élveznek. Tovább rontja a helyzetet, hogy a tagállamok nem köthetnek saját szerződéseket azokkal a cégekkel, amelyekkel Brüsszelnek élő megállapodása van – hívták fel a figyelmet.

Eközben a vakcinák szétosztása titokzatos szabályok szerint történik, ami miatt Németország, Dánia és Hollandia jóval többet kap, mint amennyi lakosságarányosan járna neki (érdekes, hogy ennek ellenére Hollandia a beadott vakcinák számát tekintve messze el van maradva az uniós átlagtól).

Magyarországon a beadott vakcinák száma majdnem kétszer annyi, mint az EU-átlag, a második helyen állunk az átoltottsági listán, ami annak köszönhető, hogy Brüsszel hibáit látva a magyar kormány hamar nyitott a kínai és az orosz vakcinák felé.

Andreas Rädder, a Mainzi Egyetem professzora arról beszélt, hogy a beoltottak körében sokkal kevesebb trombózis fordult elő, mint a társadalmi átlag. Tehát az Európai Unió annak ellenére gyakorolt nyomást több tagállamra is az AstraZeneca-oltóanyag használatának leállítása érdekében, hogy a szakemberek szerint továbbra is használni kellene a vakcinát.

Nem ez az első eset, hogy az Európai Unió politikai okokból támad egy vakcinát

– figyelmeztettek.

Hasonlóan tettek az orosz Szputnyik V oltóanyag esetében is, amelyet az EMA brüsszeli nyomásra továbbra sem engedélyezett, annak ellenére, hogy már 46 ország hatósága biztonságosnak találta, és 7 millió embert beoltottak vele.

Ahogyan korábban megírtuk, az Európai Uniónak nem az orosz vakcina minőségével és hatékonyságával van baja, hanem pusztán politikai és bürokratikus okok miatt késlekednek az engedélyezéssel, vagyis a folyamatra hatalmas hatással van az egyre növekvő nyugati oroszellenesség.

Az unió elrontott vakcinapolitikája miatt azonban egyre nyilvánvalóbb, hogy szükség van a keleti vakcinákra. Legutóbb

Markus Söder bajor miniszterelnök mondta, hogy a lehető leggyorsabban, proaktív módon kell előmozdítani az orosz és kínai oltóanyagok EU-s bevezetésének ügyét, és nem vég nélkül várakozni a gyártókra.

Ha nem lenne elég nagy probléma a kevés vakcina, a rossz szerződések, a lassú beszerzés és a vakcinák ellen folytatott politikai hadjárat, Brüsszel – ahogy azt már említettük – még azt a kevés oltóanyagot sem igazságosan osztja el a tagállamok között, hanem bizonyos országoknak kedvez, míg mások emiatt hátrányba kerülnek. A probléma olyan szintre emelkedett, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár kénytelen volt felszólalni az oltóanyagok igazságtalan elosztása miatt, valamint több tagállammal együtt közös levelet is megfogalmaztak Brüsszel számára.

Jól láthatóan hatalmas a káosz a brüsszeli beszerzés körül, a részleteket és hibákat viszont továbbra is titokban tartják

– írták.

Az Európai Unió továbbra sem hajlandó nyilvánossá tenni a gyártókkal kötött szerződéseket, arra hivatkozva, hogy azok a vállalatok kérésére titkosítva vannak. A titkolózás miatt a magyar kormány felszólította a beszerzésért felelős uniós testületet, hogy hozzák nyilvánosságra ezeket a fontos adatokat.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére