Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brit tudósok az ügyészségen támadják a Brexitet

888.hu

2016.11.08. 20:58

Brit akadémikusok és ügyvédek egy csoportja levelet írt az ügyészségnek, amelyben arról panaszkodnak, hogy a Brexit-kampányban valótlanságok hangzottak el a június 23-i szavazás elõtt. A "jogtalan befolyásolás" illegálisnak minõsül a brit választási törvények szerint.
LONDON, 20:58

Brit akadémikusok és ügyvédek egy csoportja levelet írt az ügyészségnek, amelyben arra panaszkodnak, hogy a Brexit-kampányban valótlanságok hangzottak el a június 23-i szavazás előtt. A "jogtalan befolyásolás" illegálisnak minősül a brit választási törvények szerint.

Bob Wattnak, a Buckinghami Egyetem brit jogtudósának vezetésével jött létre egy független csoport, amely azt állítja, hogy a Brexitet megelőző kampány olyan félrevezető volt, hogy az már kimeríti a törvényszegés fogalmát.

A Watt által vezetett csoporthoz akadémikusok, jogászok és egyszerű állampolgárok is csatlakoztak. A csoport levelet írt a brit Legfőbb Ügyészségnek, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy hamis állítások láttak napvilágot a Brexit-kampányban, amelyekkel tudatosan félrevezették a választókat.

Ismeretes, hogy a kampány négy hónapon keresztül tartott, a népszavazáson a választópolgárok szűk többséggel, de úgy döntöttek, hogy Nagy-Britanniának ki kell lépnie az Európai Unióból.
Hamis állítások

A brit tudósok csoportja főként két állítást vett górcső alá.

  • Az egyik szerint a kilépés melletti kampányban többször is elhangzott, hogy azt a pénzt, amelyet Nagy-Britannia az EU-nak fizet – amely az állításuk szerint mintegy 350 millió font hetente –, el lehetne költeni az egészségügyi rendszerre ahelyett, hogy elküldenék Brüsszelnek.

Attól függetlenül, hogy az összeg nem stimmel, az Ipsos MORI közvélemény-kutatása alapján a britek fele elhitte ezt az állítást – írta az Independent. A kilépés mellett kampányolók figyelmét többször is felhívta arra a brit Statisztikai Hivatal, hogy Nagy-Britannia nem küld 350 millió fontot hetente Brüsszelnek.

  • A másik állítás Törökországgal kapcsolatos: a kilépés mellett kampányolók azt állították, hogy Törökország hamarosan az EU tagja lesz, ezért a török vendégmunkások korlátlanul beutazhatnak majd az országba, amennyiben a britek is bent maradnak az EU-ban.

Ez az állítás azonban amellett, hogy nehezen igazolható, nehezen cáfolható is. A törököket évtizedek óta előszobáztatják az EU-ban, ám Erdogan közelmúltbeli politikája miatt Törökország egyre jobban konfrontálódik az EU-val.

Habár a legtöbb büntetőjogi eset a koronaügyészség alá tartozik, a Legfőbb Ügyészség vizsgálódik a választási kihágásokkal kapcsolatos ügyekben.

A Legfőbb Ügyészség (Director of Public Prosecutions) 1880-as megalakulásától kezdve kevés esetben vizsgálódott, azonban az 1986-os igazságügyi reform keretében összeolvadt a Koronaügyészséggel (Crown Prosecution Service) és az ügyészi intézményrendszer csúcsszerve lett.

A Koronaügyészség szóvivője az eset kapcsán elmondta:

Megerősítjük, hogy kaptunk ilyen levelet és annak a tartalma jelenleg kiértékelés alatt áll."

Nagy-Britanniában 1983 óta számít bűncselekménynek a választók "jogtalan befolyásolása", azaz megtévesztése.

További bonyodalmak

Hétfőn a brit kormány kijelentette, hogy még a héten fellebbezhetnek a brit Legfelsőbb Bíróság azon döntése ellen, amely szerint a brit miniszterelnök nem indíthatja el az EU-ból való kilépés folyamatát a brit parlament jóváhagyása nélkül.

Valószínűleg sor kerül valamilyen meghallgatásra a Legfelsőbb Bíróságon még december elején. Az ütemterv továbbra is konzisztens marad azzal a célunkkal, hogy jövő márciusban életbe léptessük az 50-es cikkelyt"

– mondta David Davis brexitügyi miniszter arra a jogi aktusra utalva, amellyel hivatalosan is megindítják az unióból való kilépést a britek.

Theresa May jelenlegi miniszterelnök a kampányban kiállt Nagy-Britannia uniós tagsága mellett, ám a Brexit-pártiak győzelme ellenére elvállalta a posztot és többször is kijelentette, hogy a britek akaratát tiszteletben kell tartani, így a britek ki fognak lépni az EU-ból.

(DW)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Epstein éppen a halála előtt két nappal írta alá a végrendeletét

A halála előtt pontosan két nappal írta alá a végrendeletét Jeffrey Epstein milliárdos, akit emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával helyeztek előzetes letartóztatásba, és aki gyanús körülmények között öngyilkos lett a börtönben.

„There is only one Europe”

„There is only one Europe”

PM Orbán and Chancellor Angela Merkel marked the 30th anniversary of Pan-European Picnic on Monday.

„1989-ben visszatért a remény, hogy a haza újra a magyarok otthona lesz”

„1989-ben visszatért a remény, hogy a haza újra a magyarok otthona lesz”

Az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet.

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen, kedd reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Csak idén több mint hétezer illegális határátkelést akadályoztak meg a boszniai hatóságok

Az idei esztendőben már több mint hétezer migránst akadályoztak meg a boszniai hatóságok abban, hogy illegálisan belépjen az országba – közölte Zoran Galic, a boszniai határőrség parancsnoka a Nezavisne Novine című napilappal.

Megbukott az érettségin egy angol diáklány, mert azt írta a vizsgán, hogy a muszlim „halal” vágás undorító

Megbukott az érettségin egy angol diáklány, mert azt írta a vizsgán, hogy a muszlim „halal” vágás undorító

A dolgozatot javító tanár szerint a lány obszcén, rasszista és iszlamofób gondolatokat vetett papírra.

Felgyújtották az FPÖ irodáját Sankt Pöltenben, az egyik elkövető migráns volt

Felgyújtották az FPÖ irodáját Sankt Pöltenben, az egyik elkövető migráns volt

Az eset még múlt hétfőn történt, de csak most hoztak nyilvánosságra részleteket róla.

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti tűzeset rászorulóinak

Ferencváros önkormányzata szükségszállást nyitott a kerület polgármesteri hivatalában azok számára, akik a Soroksári úti tűz miatt nem tudják megoldani lakhatásukat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére