Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brit médiaértesülések szerint csütörtökön megszülethet a megállapodás a Brexitről

MTI - 888.hu

2020.12.24. 11:43

Egybehangzó brit médiaértesülések szerint csütörtökön megszülethet a megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió (EU) jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről.

 

A BBC közszolgálati médiatársaság forrásai szerint a londoni miniszterelnöki hivatal most már „nagyon bízik” abban, hogy egyezséggel zárulnak a hónapok óta folyó tárgyalások.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az EU-ból. Távozásának napján december 31-éig tartó – vagyis éppen egy hét múlva lejáró – átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

A korábbi tárgyalási fordulókon azonban nem sikerült megállapodást elérni.

A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről folyt, valamint arról, hogy ha megállapodás születik, betartatására és az esetleges szerződésszegések szankcionálására milyen jogi eszközök használhatók fel.

Egybehangzó londoni értesülések szerint jelenleg már csak a halászat szabályozásának kérdése nyitott.

Boris Johnson brit miniszterelnök a fő ütközési pontokra utalva a minap kijelentette: London nem tudná elfogadni, hogy az Egyesült Királyság legyen a világ egyetlen olyan szuverén országa, amelynek nincs befolyása arra, hogy ki férhet hozzá területi vizeihez, és olyan halászati kvótákkal legyen kénytelen szembesülni, amelyek rendkívül hátrányos helyzetbe hoznák saját halászati ágazatát.

A BBC kormányzati forrásai szerint azonban a két fél a halászat ügyében is közel jár a megegyezéshez, és

csütörtök délelőtt bejelentés várható az átfogó megállapodás létrejöttéről.

Értesülések szerint az egyezményről, amely hozzávetőleg kétezer oldalas lesz, Johnson már telefonon tájékoztatta kabinetjének tagjait.

A jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeit rögzítő megállapodás elmaradása esetén az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme a jelenlegi átmeneti időszak jövő heti lejárta után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Boris Johnson korábban október 15-ét jelölte ki a megállapodás határidejéül, azzal az érvvel, hogy annál későbbi időpontban nem lát esélyt a kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény létrejöttére.

E több mint két hónapja lejárt határidő óta is azonban több tárgyalási fordulót tartott a brit és az uniós küldöttség Londonban és Brüsszelben.

Emellett a brit kormányfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is többször tartott személyes egyeztetéseket telefonon és személyesen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére