Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brit kilépés: elindult a lavina

Tóth Hanna

2016.06.24. 12:05

Újabb hírek a Brexitrõl. Cikkünk folyamatosan frissül, kövess minket egész nap!
FORRÓ SÁV

21:25 Bakondi György, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint itt az ideje, hogy Brüsszel jobban figyeljen a választók akaratára

20:58 A péntek estére véglegessé vált adatok alapján Anglia és Wales szavazta ki az Egyesült Királyságot az Európai Unióból az EU-tagságról tartott referendumon, Skócia és Észak-Írország ugyanis jelentős többséggel a bennmaradásra voksolt. Kérdés, hogy a skót és az észak-írországi választók Londont vagy az EU-t választják-e.

20:28 Íme a Brexit képekben

19:58 A londoniak eddig negyvenezren írtak alá egy petíciót, amelyben azt követelik, hogy London maradjon az EU-tagja. A brit főváros lakosságának 60 százaléka a bennmaradás mellett tette le a voksát

19:38 Marine Le Pen szerint, ha elnökké választják, akkor fél éven belül kiírja a népszavazást Franciaországban

19:25 Vlagyimir Putyin reagált David Cameron azon kijelentésére, hogy a Brexit miatt "Putyin boldog lesz". "Véleményem szerint senkinek sincs joga ahhoz, hogy főleg a szavazást követően, valamiféle orosz álláspontról beszéljen. Ez nem más, mint a politikai kultúra alacsony szintjének megnyilvánulása. Véleményem szerint nagyon korrekt magatartást tanúsítottunk, ügyeltünk arra, hogy semmilyen módon ne befolyásoljuk ezt a folyamatot, erre kísérletet sem tettünk."

18:48 Sarközy olyan új európai szerződést szorgalmaz, amely többek között a külső határok ellenőrzésének megerősítését és az EU bővítési folyamatának leállítását is előírná

18:20 Obama szerint a Brexit ellenére sem változik az amerikai-brit viszony

17:58 Egy rugalmasabb Európai Unióról szóló tervezetet kíván bemutatni  a német és a francia külügyminiszter az Európai Unió alapító tagjainak szombaton

17:25 Újabb népszavazást akarnak a britek, eddig 157 000 aláírás gyűlt össze. A brit parlamentnek 100 000 összegyűjtött aláírás esetén már foglalkoznia kell a kérdéssel. Ezt a határt fél nap alatt átlépték

16:48 Az EU 27 tagországát péntek reggel válságtanácskozásra invitáló Jean-Claude Juncker bizottsági elnök azt üzente a briteknek, hogy lépjenek ki "amilyen gyorsan csak lehet, bármily fájdalmas is"

16:18 Barack Obama amerikai elnök: "Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges kapcsolatai tartósak és az Egyesült Királyság NATO-tagsága továbbra is az Egyesült Államok külpolitikájának, biztonságpolitikájának és gazdaságpolitikájának sarokköve marad"

16:08 Matteo Renzi olasz miniszterelnök: "Az EU épületét helyre kell állítani, emberségesebbé és igazságosabbá téve, de Európa a közös otthonunk és jövőnk"

15:49 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Taskentben, a brit hivatali partnere, Philip Hammond azon kijelentésére reagálva, miszerint a Moszkvában megörültek a Brexitnek, azt mondta, hogy "nem szereztem orvosi képesítést, ezért az orvosi eseteket nem kommentálom"

14:20 Trump: a britek visszafoglalták saját hazájukat

14:04 Juncker: London mielőbb küldje meg a hivatalos döntést

13:12 Merkel: csapás érte Európát

FONTOS
  • Sárközy szerint a törökök sosem lesznek az EU tagja
  • Matteo Renzi: a britek kilépésével nőni fog Olaszország súlya az EU-ban
  • Juncker: a britek lépjenek ki, amilyen gyorsan csak lehet
  • Obama szerint ettől semmi sem változik
  • Hollande sürgeti a kilépést
  • Merkel szerint eddig az egység a békét jelentette
  • A skótok függetlenednének
  • Spanyolország bejelentkezett Gibraltárra
  • A francia, a svéd és a holland szélsőjobb is népszavazna
EZ TÖRTÉNIK

Olaszország

Matteo Renzi precedens nélküli napnak nevezte Nagy Britannia kilépését és hangsúlyozta, hogy Olaszország is tiszteletben tartja a britek döntését. A "világnak szüksége van Európára, az általa képviselt szabadságra, demokráciára és békére". Az olasz kormányfő úgy fogalmazott, hogy a hetven év óta tartó európai béke bizonyítja, hogy ezt csakis egységgel, nem megosztottsággal lehetett megteremteni. "Európa már számtalanszor megmutatta, hogy erősebb minden megosztottságnál" - fogalmazott Matteo Renzi, aki bejelentette, hogy hétfőn Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel találkozik. Olasz politikai elemzők szerint Nagy Britannia kilépésével Olaszország súlya növekedhet az EU-ban.         

A balkáni államok

A csatlakozás előtt álló balkáni államok – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia –  megdöbbentek a britek kilépésén. A balkáni régió sajtója szerint a Brexit jelentősége csak a berlini fal leomlásához vagy a Szovjetunió felbomlásához hasonlítható, a népszavazás eredményét pedig történelminek, szomorúnak, tragikusnak, sőt katasztrofálisnak nevezik, amely akár láncreakciót is okozhat más, euroszkepticizmus felé hajló országokban is. Ugyanakkor a balkáni országok újságjainak beszámolói szerint az uniós tagságra vágyó országok a brit döntés miatt nem fognak változtatni európai integráció felé irányuló politikájukon.

Skócia

  • Skócia bejelentette, hogy ők mindenképp az Európai Unióban képzelik a jövőjüket, akár még a Nagy-Britanniával való szakadás árán is.
  • Nicola Sturgeon megerősítette nyilatkozatában álláspontjukat, miszerint a skót függetlenedésnek terítéken kell lennie és terítéken is lesz.

Hollandia

A Holland Szabadság Párt vezetője Geert Wilders, elsőként gratulált a briteknek és bejelentette, hogy ők is népszavazást kívánnak tartani a tagságról, mivel szerintük minden joguk megvan arra, hogy a brexitet, a nexit kövesse

Szlovákia

Robert Fico szlovák kormányfő bejelentette, hogy mindenkinek be kell látnia, hogy alapvető változásoknak kell végbemennie az EU-ban

Spanyolország

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök nyugalomra intette az embereket Európában, hozzátéve, hogy Spanyolországnak most a közelgő hazai választásokra kell koncentrálni és  hogy ők amúgy sem járhatnak élen az európai egységért folytatott küzdelemben

Németország

  • Angela Merkel német kancellár szerint a britek kilépése csapás Európára. "Csapás az európai közösségre, csapás az európai egységesülési folyamatra. Az egység eszméje a béke eszméje."
  • A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier szerint szomorú nap virradt Európára a mai brexittel.
  • Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter pénteken Berlinben úgy fogalmazott, hogy tiszteletben kell tartani a brit népszavazás kimenetelét: "Európának most össze kell tartania, együtt a legjobbat kell kihoznunk brit barátaink döntéséből.”
  • Manfred Weber német konzervatív EP-képviselő, Merkel szoros szövetségese arra figyelmeztetett, hogy nem kapnak a britek különleges bánásmódot és legfeljebb két éven belül el kell hagyniuk az Uniót.

Románia

  • Romániában reggel válságtanácskozást hívtak össze a brexit miatt.
  • A tanácskozást követően nyilatkozott Klaus Iohannis román államfő. A vezető kifejtette, hogy Románia sajnálja, de tiszteletben tartja a brit választók döntését, a maga részéről azonban elkötelezett marad az európai projekt mellett.

Magyarország

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt a brit kilépésről. A magyar kormányfő szerint tiszteletben kell tartani a britek döntését, Európának le kell vonnia a következtetéseket, meg kell hallania az emberek hangját.

Franciaország

Francois Hollande francia elnök is reagált a Brexit hírére, szerinte fájdalmas a britek döntése, de elfogadja és tiszteletben tartja, hogy a többség a kilépésre voksolt. Hollande szerint a britek döntése nehéz helyzetbe hozta Európát, de az uniónak tudomásul kell vennie saját hiányosságait. Arra kérte a briteket, hogy a kilépést a leghamarabb és a leghatékonyabban hajtsák végre az EU közreműködésével.

Marine Le Pen a francia Nemzeti Front vezetője követné a britek a példáját. A politikus szerint a brexitet frexitnek kell követnie, tégláról-téglára lebontva az EU-t.

Nicolas Sarkozy volt francia államfő olyan új európai szerződést szorgalmazott pénteken a Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását eredményező népszavazást követően, amely többek között a külső határok ellenőrzésének megerősítését és az Európai Unió bővítési folyamatának leállítását is előírná, ezért szerinte most Törökországnak sincs helye az EU-ban.

Lengyelország

Andrzej Duda lengyel államfő szerint a brit népszavazás eredménye arra inti az uniós vezetőket, hogy meg kell őrizni az Európai Unió egységét és összetartozását, és mindent meg kell tenni a dominóhatás elkerüléséért. Hozzátette azt is, hogy teljességgel tiszteletben kell tartani a brit társadalom akaratát.

Horvátország

Miro Kovac horvát külügyminiszter szerint a brit népszavazás csapás az EU egységére, amit azonban tiszteletben kell tartani, mert arról tanúskodik, hogy a britek nem elégedettek az Unió működésével.

Oroszország

Oroszország abban érdekelt, hogy az EU nagy gazdasági erő maradjon, ugyanakkor azt reméli, hogy az új realitások alapján javulni fog az orosz-brit kétoldalú viszony - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Peszkov Putyin korábbi kijelentését idézve hangsúlyozta, hogy Moszkva a referendum eredményét Nagy-Britannia belügyének, valamint a London és a Brüsszel közötti kapcsolatok tárgyának tekinti.

Ausztria

  • A Brexittel Európa veszíteni fog jelentőségéből és helyzetéből a világban - jelentette ki Christian Kern osztrák kancellár. A politikus úgy véli, hogy az Uniónak világos következtetéseket kell levonni a  brit népszavazás eredményéből, és el kell oszlatni az emberek félelmeit.
  • Az Osztrák Szabadságpárt közleményben üdvözölte a britek döntését, amely a párt szerint "a központosított politika és a tartós menekülthullám ellenében született". "Amennyiben az Európai Unió nem kezd hozzá azonnal átfogó és mély reformintézkedésekhez, ez az unió végét jelentheti.

Brüsszel

Az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólították fel Nagy-Britanniát az uniós intézmények vezetői. Akármennyire is fájdalmas ez, bármilyen késlekedés szükségtelenül meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát" - írta közös közleményében Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

USA

Trump: "A britek kinyilvánították függetlenségüket az Európai Uniótól, és szavazatukkal visszaszerezték a irányítást saját belpolitikájuk, határaik és gazdaságuk felett."

Obama: "Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges kapcsolatai tartósak és az Egyesült Királyság NATO-tagsága továbbra is az Egyesült Államok külpolitikájának, biztonságpolitikájának és gazdaságpolitikájának sarokköve marad"

 

 

Brexit: káosz a piacokon, a jegybank nyugalomra int

A balkáni államok megdöbbentek a britek kilépésén

Oroszország: a Brexit javíthat a brit-orosz kapcsolatokon

Trump Skóciából üdvözli a britek függetlenségét

Így verik szét a britek az Európai Uniót

Nagy-Britannia nem lehet sikeres az EU nélkül

Nagy-Britannia kilépése miatt széteshet az EU

Észhez tér végre az EU a brit népszavazás után?

GFG a három nyolcason: Brexit

Óriási szívás a Brexit

Schäuble szerint Európának össze kell tartania

David Cameron lemondott

Így kérleli Európa a briteket a maradásra

Ha Orbánra hallgatnak, nincs Brexit

A berlini fal leomlása óta nem volt ekkora hatású esemény Európában

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére