Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brexit ide vagy oda, nőtt a brit gazdaság teljesítménye

Horváth Tamás

2019.10.10. 19:00

A „szakértők” jóslataival ellentétben az autóipar is köszöni szépen, jól van.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtöki jelentése szerint habár augusztusban a GDP 0,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy hónappal korábban, negyedéves összevetésben

a brit gazdaság továbbra is növekszik.

Az augusztussal zárult mozgó három hónapos időszakban a növekedési ütem 0,3 százalékra gyorsult a júliusban véget ért három hónap 0,1 százalékos növekedése után.

Az idei második negyedévben a brit hazai össztermék 0,2 százalékkal visszaesett az első negyedévhez viszonyítva, és ha a szeptemberrel zárult harmadik negyedévben is negatív volt a GDP-növekedés, az már azt jelentené, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba került.

Ennek kockázatát azonban valószínűleg csökkenti, hogy a statisztikai hivatal a júliusban mért havi összevetésű növekedés ütemét felfelé korrigálta, 0,1 százalékponttal 0,4 százalékra.

Andrew Wishart, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó közgazdásza a csütörtökön ismertetett új növekedési adatokat kommentálva közölte: mindezek alapján „hatalmas mértékű” havi összevetésű szeptemberi GDP-visszaesés lenne szükséges ahhoz, hogy a második negyedév egészében is negatív legyen a növekedés.

Wishart szerint mindez arra vall, hogy a legutóbbi ágazati aktivitási felmérések túlzottan borúlátó képet festettek a gazdaság egészének teljesítményéről.

A Capital Economics elemzője arra utalt, hogy az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozószektor, az építőipari és a szolgáltatások együtt számolt beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a harmadik negyedév átlagában 49,6 volt.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának gyengülését jelzik, vagyis a negyedéves átlagban számolt összágazati BMI-mérőszám elvileg azt is jelentheti, hogy a brit hazai össztermék a harmadik negyedévben is csökkent.

A Capital Economics vezető londoni elemzője szerint azonban a recessziós félelmeket eloszlatja az a tény, hogy a brit gazdaság májusban, júniusban és júliusban folyamatosan szilárd növekedési pályán volt.

Slussz poén: nem viszi el Nagy-Britanniából a Juke gyártását a Nissan

Továbbra is Nagy-Britanniában fogja gyártani a legújabb Juke modellt a Nissan – jelentette be az autógyár három héttel Nagy Britannia unós kilépésének a határideje előtt.

Mindezt annak ellenére, hogy a „kemény Brexit” a médiában gyakran idézett szakértők szerint akár a brit járműipar fennmaradását is veszélybe sodorhatja.

A Nissan még az uniós kilépésről 2016-ban rendezett brit népszavazás előtt, 2015-ben döntött a Nissan Juke modell gyártásának az északkelet-angliai Sunderland üzemébe helyezéséről.

Az új modell gyártására való átállás keretében a Nissan megszünteti a sunderlandi üzemben az éjszakai műszakot és a jelenlegi 7 ezerről 6 ezerre csökkenti az alkalmazottak számát. Az új Juke modell angliai tervezésébe és gyártásába 100 millió font-sterlinget invesztált a Nissan.

A Nissan Motor Manufacturing (UK) Ltd., a Nissan brit leányvállalata jelenleg a Nissan Quashqai, Juke és Leaf modelleket gyártja. A Richard Aucock of Motoring Research piackutató szerint a sunderlandi üzem 2016-ban 507 ezer autót gyártott. A Nissan Europe elnöke Gianluca de Ficchy csütörtökön jelezte, hogy a folyó pénzügyi évben a 360 ezer autó lehet a brit üzem termelése – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére