Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

BREAKING | Orbán Viktor: már csak egy ellenfelünk maradt a ringben, Hollandia

Békési Marcell

2020.07.19. 13:01

A maratoni, lezáratlan csúcs szünetében a miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott, és beszámolt arról a négy pontról, amiket még mindig nem sikerült lezárni.
Hol tartunk most?

– kezdett bele Orbán Viktor vasárnap délelőtt a maratoni EU-csúcs szünetében tartott sajtótájékoztatójába.

A miniszterelnök szerint a tucatnyi kérdést sikerült Charles Michelnek, a tanács elnökének leszűkítenie négy sarkalatos pontra, és már csak ezeken megy a vita, de ezekkel még akár napokig, vagy akár hetekig is ellehetnek.

Ezek a következőek:

  1. Mekkora legyen az elosztandó keretösszeg?
  2. Mekkora legyen ebből a megszavazott keretösszegből a visszafizetendő kölcsön, és a nem visszafizetendő a segély aránya?
  3. Megszüntessék-e a gazdagabb országok kiváltságait (sok nettó befizető ország olyan kiváltságokkal rendelkezik, melyeknek köszönhetően arányosan kevesebbet fizetnek be a közösbe, de ugyanúgy részesülnek a közös piac előnyeiből)?
  4. A jogállamiság kérdése.

Orbán Viktor szerint Magyarország relatíve jó gazdasági helyzete, és járványban való viszonylagos érintetlensége miatt az első három pontban nem igazán érintett, ennek ellenére úgy látja, hogy a megegyezés megszületése nem kérdés, az így vagy úgy, de meg fog születni.

Ez a döntés nem Magyarországról, hanem Európáról szól. Ha az eurózóna bajba kerül, mi is szenvedni fogunk.

 

Hazánk főképp a negyedik pontban érintett, ezzel kapcsolatban viszont elmondta, hogy lényegében egyetlen ellenfele van a jogállamiság terén hazánknak: Hollandia és a holland miniszterelnök.

Mark Rutte ugyan maga sem tudja pontosan megmondani, hogy mi a problémája a magyar – és lengyel – jogállamisággal, ennek ellenére köti őt a holland parlament döntése, hogy csak úgy menjen bele egy költségvetési döntésbe, hogyha abban Magyarországot megbüntetik.

Orbán szerint a holland miniszterelnök ugyanazt a nyelvezetet használja, mint annak idején a kommunisták, mikor hazánkat kritizálja. Nyilván ezt ő nem tudhatja, hiszen ő „megörökölte a szabadságot és a jogállamiságot, nem úgy mint mi, akik harcoltunk érte” – tette hozzá.

A miniszterelnök ezen kívül beszámolt arról is, hogy több javaslatot is tett a csúcson, amiket azonban lesöpörtek az asztalról: többek között kivetette volna a támogatandók listájáról a civil szervezeteket. Ezek azonban harmadlagos fontosságú ügyek, nem ezeken múlik a tárgyalás sikeressége, hanem a fent említett négy ponton.

Egyelőre nagyon keveset sikerült még elérnem abból, amivel a magyar parlament megbízott, de megyek is vissza, vár a holland kollégám

– zárta le Orbán a gyors sajtótájékoztatót.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére