Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

BREAKING | Leyen bemutatta az új migrációs paktumot

Békési Marcell

2020.09.23. 13:10

Az új elv a „vagy befogadni, vagy hazaszállítani segítesz” nem hangzik rosszul. Csak sajnos tele van nyitva hagyott kérdésekkel és buktatókkal. A csehek máris vétóznának.

 

A migrációs kihívás tekintetében a tagállamok eltérő helyzete, valamint a migrációs nyomás változásai miatt az Európai Bizottság a tagállamok rugalmas együttműködésének rendszerét javasolja

– mondta Ursula von der Leyen.

Az elnök szeretné felgyorsítani az eljárások folyamatát, ezzel is csökkentve a táborok túlterheltségét. Ahogy fogalmazott: „Az uniós bizottság javaslata kiigazított és gyorsabb eljárásokat határoz meg a menekültügyi és migrációs rendszer egészében.”

A tervezet tíz konkrét javaslat formájában kerül majd a tanács és a parlament elé.

Vagy elszállásolni segítesz őket, vagy hazavinni

A legfontosabb változtatás egyértelműen az, hogy a tagállamoknak lehetőségük lesz a migrációs kvóta kivásárlására, ha nem akarnak migránsokat fizikailag befogadni az országukba. Azonban hogy ennek a pénzügyi formája miben különbözik a bírságtól – az elnevezést leszámítva –, még nem derült ki.

Az viszont biztató, hogy

olyan lehetőséget is felkínált Leyen, mely szerint a tagországok nem a migránsok elszállásolásában segítenek, hanem a hazaszállításukban.

Ez ugyanis jelenleg az egyik legnagyobb probléma: a tavaly elutasított menedékkérőknek mindössze a 36 százalékát juttatták haza a tagországok.

A tagállamok kormányai ezen opció szerint választhatnának, hogy mely országok állampolgárait szállítják haza, és erre nyolc hónapjuk lesz. Amennyiben azonban nem sikerül teljesíteniük a vállalást, kötelező lesz befogadniuk a vállalásukkal azonos számú migránst, akiket viszont már nem válogathatnak meg.

Megválaszolatlan kérdések

Továbbra is fennmaradt néhány probléma:

  • Amennyiben a menekültügyi eljárásokat elveszik a tagállamoktól, és azok átkerülnek központi, bizottsági hatáskörbe, mi garantálja, hogy a bizottság nem túl enyhén ítéli meg az eseteket, és nem enged be több migránst, mint azt a tagállamok egyenként tették volna.
  • Nemrégiben hatalmas felháborodást váltott ki Németországban, hogy menedékjogot kapott több tucat olyan migráns, akit már többször kiutasítottak, de mindig visszajött. Hogyan oldja meg a bizottság, hogy erre ne kerülhessen sor?
  • A határellenőrzés továbbra is kulcskérdés: amíg az olaszok és spanyolok támogatólag megtűrik a civil mentőhajók migránsimportját, addig lényegében a probléma nincs megoldva, csak áttolták a többi tagállamra is. Egyelőre erre sincs válasz a tervezetben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Dúró Dóra kiégett rajta, hogy volt pártja képes volt pont október 23-án szelfizni Gyurcsánnyal

Dúró Dóra kiégett rajta, hogy volt pártja képes volt pont október 23-án szelfizni Gyurcsánnyal

„Gyurcsánnyal közös nyilatkozatot kiadni október 23-ára túlmegy mindenen, amit eddig a Jobbik csinált.” – nyiltkozta Dúró.

Bodrogi-Süsü úgy tesz, mintha nem politizálna, pedig de

Bodrogi-Süsü úgy tesz, mintha nem politizálna, pedig de

Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében. Természtesen a közel hatvan napos, már-már anarchiába torkolló hallgatói megmozdulás résztvevői mellett.

Bordeaux polgármestere betiltotta a karácsonyfa-állítást városában

Bordeaux polgármestere betiltotta a karácsonyfa-állítást városában

A város zöld polgármestere szerint csak fasiszták és primitív katolikusok állítanak fát karácsonykor.

Újabb munkahelyek megszületését segítette a kormány, ma Kecskeméten

Újabb munkahelyek megszületését segítette a kormány, ma Kecskeméten

Minden hétre jut két-három átadó, Szijjártó szerint pedig a beruházási támogatások busásan meg fognak térülni.

Baloldali propaganda nem létezik, kettős mérce pedig pláne nem

Baloldali propaganda nem létezik, kettős mérce pedig pláne nem

Focimeccsre járni bűn, tüntetni dicséretes – ezt a tanulságot lehet levonni az elmúlt napok történéseiből. Látlelet a liberális kettős mércéről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére