Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Botrányoktól hemzseg a finn igazságügy

Bertha László

2019.09.30. 17:28

Miközben többször is támadták a finnek a magyar jogállamiságot, Finnországban valóban van ok az aggodalomra. Nincs önálló alkotmánybíróság, illetve több botrány is megrázta az országot, például az igazságszolgáltatással kapcsolatban.

A V4NA nemzetközi hírügynökség a napokban arról számolt be, hogy néhány hete botrány robbant ki a finn igazságügyben, mivel az elmúlt hat évben összesen 579 ítélet akadt el a jogi regisztrációs központban. Vagyis, bár ezekben a bűnügyekben jogerős bírósági ítéletek születtek, azokat mégsem hajtották végre. Az igazságügyi tárcának elképzelése sincs arról, hogy mindez hogyan történhetett meg.

Antti Rinne | Fotó: AFP

A M1 beszámolója szerint azonban nem ez az egyetlen botrány az észak-európai országban, mely az igazságügyet érinti. Az év elején derült ki, hogy a finn hatóságok nem teszik közzé az összes, migránsokhoz köthető bűncselekményt. Februárban az váltott ki közfelháborodást, hogy kiderült: migránsbandák fiatal lányokat terrorizálnak az országban.

Nem létezik elkülönült alkotmánybíróság Finnországban

Július elseje óta Finnország tölti be az Európai Unió soros elnökségét. A finn program egyik fő célkitűzése a jogállamiság erősítése. Finnországban ugyanakkor nem létezik szervezetileg elkülönült alkotmánybíróság, feladatait helyette a parlament alkotmányügyi bizottsága látja el. Európában a jogállam egyik alapvető intézménye az alkotmánybíróság, illetve egy annak megfelelő szerv.

A finn miniszterelnök, Antti Rinne úgy nyilatkozott, a szívén viseli a jogállamiság kérdését, és az uniós pénzek kifizetését is ehhez kötné, így nem véletlen, hogy a finnek korábban közölték, hogy a Magyarország elleni hetes cikkely szerinti eljárást is felgyorsítják. Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország azon lesz, hogy csökkenjenek a Magyarországnak, Lengyelországnak és Romániának kifizetendő uniós támogatások – nyilatkozta Rinne a finn közszolgálati televízióban.

Remélem, hogy az ősz folyamán, amikor a többéves uniós költségvetést tárgyaljuk, sikerül is megoldani. Így Magyarország, Lengyelország és a többi, a jogállamiságot megsértő tagállam tisztában lesz azzal, hogy cselekedetei hatással lesznek az uniós kifizetésekre

– jelentette ki Antti Rinne.

Orbán: jó idegek és önuralom kell a párbeszédhez

A finn kritikákra korábban Orbán Viktor is reagált a tusnádfürdői beszédében. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy jó idegek és önuralom kell a párbeszédhez. A Magyarországon számonkért dolgok jelentős részét ugyanis formailag Helsinki egyáltalán nem teljesíti.

Mint ismert, hétfőn Budapestre látogat Antti Rinne finn miniszterelnök, akit a magyar kormányfő fogad.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére