Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A francia baloldal megkezdte a szalámizást: Fillont elítélték

MTI

2020.06.29. 19:10

Piszlicsáré ügy miatt tiltották el a politizálástól az egyébként rendkívül népszerű politikust annak ellenére, hogy korábban a büntetőeljárást 2017-ben megindító vizsgálóbíró elismerte, hogy az akkori szocialista kormány nyomást gyakorolt rá az ügy megindítását illetően. Fillon esete csak az első lehet, különböző ügyek miatt beperelték már Le Pent és Nicolas Sarkozyt is.

Öt év börtönre ítélte hétfőn a közpénzek elsikkasztásában bűnösnek talált Francois Fillon volt kormányfőt a bíróság Franciaországban, ebből kettőt le kell töltenie, a maradék büntetés végrehajtását felfüggesztette a törvényszék.

Mind Fillon és a felesége, mind ügyvédeik közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

A politikusnak emellett 375 ezer euró (133 millió forint) pénzbüntetést is meg kell fizetnie abban az ügyben, amelyben kiderült, hogy még törvényhozóként fiktív állásban foglalkoztatta a feleségét, Penelope Fillont.

Macron győzelme köszönhető az ügyek

A politikus karrierjének a botrány vetett véget, a jobbközép Köztársaságiak egykori elnökjelöltje kénytelen volt visszalépni a 2017-es elnökválasztástól, amelyet végül a centrista Emmanuel Macron nyert meg.

Fillon az ítélet értelmében a következő tíz évben semmilyen választáson nem indulhat.

Fillon feleségét a sikkasztásban való bűnrészesként hároméves, felfüggesztett börtönbüntetésre és szintén 375 ezer euró pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Fillont azzal vádolták, hogy nemzetgyűlési képviselőként évtizedeken át fiktív módon, azaz csak papíron alkalmazta a feleségét parlamenti asszisztenseként, de a nő nem végzett tényleges munkát a felvett fizetésért.

A fizetés nem állt arányban az elvégzett munkával

– állapította meg az ügyben eljáró bíró az ítélethirdetéskor.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére