Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Boris Johnson az új külügyminiszter

888.hu

2016.07.14. 09:28

Theresa May Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Az 59 éves Mayt II. Erzsébet királynõ bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását. Az Európai Unió vezetõ tisztségviselõi a Brexittel kapcsolatos tárgyalások mielõbbi megkezdésére kérték a Downing Street új lakóját.
LONDON, 9:38

Theresa May Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Az 59 éves Mayt II. Erzsébet királynő bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását. Az Európai Unió vezető tisztségviselői a Brexittel kapcsolatos tárgyalások mielőbbi megkezdésére kérték a Downing Street új lakóját.

Cameron szerdán este felkereste a Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, hivatalosan is felajánlva lemondását. Egyben javasolta, hogy az uralkodó Theresa Mayt bízza meg az új brit kormány megalakításával. Cameron után néhány perccel May is felkereste a királynőt, aki Cameron javaslatának megfelelően felkérte a kormányalakításra.

Theresa May a palotából már a miniszterelnöknek járó hivatali Jaguarral tért vissza a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára, ahol közölte az összegyűlt több száz újságíróval, hogy elfogadta a királynő kormányalakítási megbízását.

Miniszterelnökként tett első nyilatkozatában az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet. Kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják.

Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti."

– fogalmazott Theresa May.

Az új miniszterelnök Boris Johnsont, London volt polgármesterét nevezte ki Nagy-Britannia külügyminiszterévé, az eddigi külügyminiszter, Philip Hammond pedig a pénzügyminiszteri tisztséget kapta. A tárca eddigi vezetője, George Osborne távozik a kormányból.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sürgette az új miniszterelnököt, hogy mielőbb kezdje meg a tárgyalásokat az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövendő viszonyáról. A Twitteren megjelent rövid levelében azt írta: az Egyesült Királyságban rendezett népszavazás eredménye "új helyzetet teremtett", amelyre mind a szigetországnak, mint az EU-nak mielőbb meg kell találnia megoldást. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ugyancsak a Twitteren sarkallta a tárgyalási folyamat mielőbbi megindítására az új brit miniszterelnököt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán nyilvánosságra hozott levelében jókívánságait fejezte ki Theresa Maynek, "gyümölcsöző munkakapcsolatot" kívánva a Brexittel kapcsolatos egyeztetésekhez. Charles Michel belga miniszterelnök szerdai nyilatkozatában kifejtette:

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy hosszú ideig húzódjon el a bizonytalanság időszaka."

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére