Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Boris Johnson a legnépszerűbb utódjelölt

Nagy Gábor

2019.05.18. 13:38

Népszerű a Konzervatív Párt köreiben a volt külügyminiszter.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov a The Times című konzervatív brit napilap megbízásából elvégzett vizsgálatában kimutatta, hogy a Konzervatív Párt tagjainak 39 százaléka helyezi Johnsont az utódjelöltek népszerűségi listájának első helyére, vagyis ennyien szavaznának Johnsonra szívesebben, mint a lehetséges teljes mezőny más tagjaira. Ez azt jelenti, hogy Johnsont éppen háromszor annyian sorolják a választható névsor első helyére, mint a második legnépszerűbb lehetséges jelöltet, Domininc Raab volt Brexit-ügyi minisztert, akit a párttagság 13 százaléka sorolt a preferenciális névsor élére.

A többi potenciális utódjelölt népszerűsége egyszámjegyű: Michael Gove környezetvédelmi minisztert és Sajid Javid belügyminisztert egyaránt 9 százalék, Jeremy Hunt külügyminisztert 8 százalék, Penny Mordaunt védelmi minisztert 5 százalék nevezte meg az általa első helyen támogatott jelöltként.

A 858 párttag körében elvégzett reprezentatív felmérés kimutatta ugyanakkor azt is, hogy Johnson személye erősen megosztja a Konzervatív Párt tagságát. Azok közül, akik a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson a kilépésre voksoltak, 49 százalék helyezte az első helyre a volt külügyminisztert, a bennmaradást pártolók közül viszont alig 10 százalék mondta azt, hogy szívesebben voksolna Johnsonra, mint a többi jelöltre.

A felmérés szerint a Konzervatív Párt tagjainak 70 százaléka véli úgy, Boris Johnson győzelemre tudná vezetni a pártot a következő parlamenti választáson. A megkérdezettek 77 százaléka „kedvelhető személyiségnek” nevezte Johnsont, 67 százalék szerint a volt külügyminiszter (aki korábban nyolc évig London polgármestere is volt) alkalmas a miniszterelnöki feladatok ellátására, 69 százalék szerint Boris Johnson erőskezű vezető lenne.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére