Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bojko Boriszov pártja alakíthat kormányt Bulgáriában

888.hu, MTI

2021.04.20. 20:30

Az eddig kormányzó, Bojko Boriszov ideiglenes miniszterelnök vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű párt kapott kedden kormányalakítási megbízást Bulgáriában. Bár a két héttel ezelőtti választásokat a GERB nyerte meg, a parlamentben valószínűleg nem kapja meg a szükséges támogatást a kormányalakításhoz – írja az MTI.

 

A Boriszov által javasolt kormány élén Daniel Mitov korábbi külügyminiszter áll.

Elemzők szerint a GERB valószínűleg nem fog sikerrel járni, a 2009 óta három ízben is kormányzó párt ugyanis számos korrupciós vád után gyakorlatilag egyedül maradt a „Boriszov-ellenes tábort” képező öt ellenzéki párttal szemben.

Boriszov mindazonáltal arra biztatta az általa javasolt tárcavezetőket, hogy

próbáljanak meg így is kapcsolatot teremteni a pártokkal, és próbáljanak konszenzust találni.

A GERB-ből és választási partneréből, a Demokratikus Erők Szövetségéből (SZDSZ) kikerülő miniszterjelöltek körülbelül fele újonc.

Amennyiben nem jár sikerrel, a GERB-nek csütörtökön vissza kell adnia a kormányalakítási megbízást. Ebben az esetben a népszerű énekes és televíziós műsorvezető, Szlavi Trifonov vezette, a voksoláson második helyen végző, populista és rendszerellenes Van Ilyen Nép nevű párt próbálkozhat a kormányalakítással.

Az április 4-ei parlamenti választásokat az SZDSZ-szel koalícióban induló GERB nyerte meg, amely 75 képviselőt küldhet a 240 tagú törvényhozásba. A Van Ilyen Nép 51 képviselővel, a szintén ellenzéki Szocialista Párt pedig 43 képviselővel lehet jelen a parlamentben.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére