Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Blokkolná az Ukrajnának szánt 1,5 milliárd eurós kölcsönt az Európai Bizottság

888.hu

2022.07.10. 13:20

Óvatosságra int az uniós intézmény, szerintük a keleti szomszédunk nem tudná visszafizetni egyhamar a kölcsönöket.

 

Az Európai Bizottság (EB) javaslatot tett egy új, 1,5 milliárd euró összegben Ukrajnának nyújtandó makroszintű pénzügyi támogatási műveletre, amely az Európai Tanács 2022. június 23–24-i ülésén jóváhagyott, 9 milliárd euró összegig terjedő rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatási csomag első része – emlékeztet a Mandiner.

A Bloomberg szerint a javasolt hitelt az Európai Bizottság költségvetési osztálya blokkolta, mivel aggályok merültek fel az ország „pénzügyi megbízhatóságával” kapcsolatban – mondták a nevük elhallgatását kérő tisztviselők.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) ajánlotta még fel a hitelt Kijevnek, hogy azzal támogassa a háború sújtotta országot, amely egyre inkább szembekerül a növekvő háborús költségekkel. A Bizottság az EU-n kívüli műveletekre nyújtott EBB-hitelekre garanciát vállal, a céltartalékok általában a teljes finanszírozás 9%-át teszik ki. Ebben az esetben azonban a bizottság a teljes összeg 70%-ának megfelelő céltartalékot kér, ahogyan azt egy korábbi, Ukrajnának szánt 1 milliárd eurós javaslat esetében is tette – közölték a tisztviselők.

A bizottság arra az esetre teszi ezt a követelést, ha az ország nem tudja visszafizetni a piacoknak a forrásokat – mondták.

A Bizottság egyik tisztviselője szerint az EU-nak meg kell bizonyosodnia afelől, hogy egy ukrán fizetésképtelenség esetén is fel tudja vállalni a veszteségeket. Így tehát a bizottság olyan alternatív megoldásokat keres, mint például a hitelek kockázatainak egy részét megosszák az EU-tagállamokra vagy az EBB-re támaszkodva.

Az EU maga is nehezen tudott megállapodni az Ukrajnának nyújtandó összegekről. Már kénytelen volt csökkentenie a Kijevnek szánt sürgősségi finanszírozás összegét is: a múlt heti 1 milliárd eurós javaslat megrekedt, mivel Németország blokkolja a nagyobb, közel 9 milliárd eurós csomagot.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére