Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Biztonsági õr volt az orlandói terrorista

Bokor Gábor

2016.06.13. 09:21

A G4s-nél állt alkalmazásban, a mészárlást megelõzõen pedig vett két fegyvert. Legálisan.
ORLANDO, 8:58

A G4s-nél állt alkalmazásban, a mészárlást megelőzően pedig vett két fegyvert. Legálisan.

A 29 éves Omar Mateen, vasárnap éjjel ment be Pulse-ba, amely az egyik legnépszerűbb melegbár a floridai Orlandóban. A muszlim férfi válogatás nélkül kezdett lőni a bent szórakozókra, eddig több mint ötven áldozatról tudni. A rendőrök végül végeztek a támadóval. Ahogy telik az idő egyre több információ kerül nyilvánosságra az afgán gyökerekkel rendelkező támadóról. 

Mateen biztonsági őrként dolgozott a világ egyik legnagyobb biztonsági cégénél, a G4s-nél. Munkájából kifolyólag a férfinek volt fegyvertartási engedélye és rendszeresen hordott is magánál lőfegyvert. A támadás előtti napokban két fegyvert is vásárolt magának.

Florida nagyon megengedő fegyverügyileg, a vásárláshoz nem kell engedély, csupán regisztráltatni kell a fegyvert. Miután a különleges erők agyonlőtték a férfit, találtak nála egy pisztolyt és egy félautomata lőfegyvert is. 

Mateen egyébként New Yorkban született, szülei Afganisztánból vándoroltak az Egyesült Államokba. Apja többször is szerepelt Amerika-ellenes, a tálibokkal szimpatizáló TV-műsorokban.  

Az orlandói mecset imámja azt mondta, hogy csendes, békés embernek ismerte Mateent, aki nem barátkozott senkivel az imák után. Azonban a férfi volt felesége azt mondta, mentálisan és érzelmileg labilis volt a támadó, akinek meglehetősen erőszakos természete volt. Õt például szabályosan ki kellett menekíteni a házasságból, mert a férfi többször is bántalmazta. 

Bár közvetlen megfigyelés alatt a titkosszolgálat és a nyomozóhatóság emberei nem tartották Mateent, a megelőző években többször is kihallgatták. Első alkalommal kollégái jelentették a rendőrségen, hogy a férfi radikális iszlamista kijelentéseket tett. 

Az FBI akkor arra jutott, hogy a támadónak nincsenek terrorista-kapcsolatai. Ahhoz képest mostanra kiderült, a férfi esküt fogadott az Iszlám Államnak, akik mostanra be is vallották, hogy ők követték el bűncselekményt.  

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére