Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bizalmat kapott az új Morawiecki-kormány a lengyel szejmben

Sümeghi Lóránt

2019.11.20. 10:38

Bizalmat kapott a Mateusz Morawiecki vezette új kabinet a lengyel szejmben kedd este; a szavazást megelőző vitában az ellenzék bal- és jobbszárnya egyaránt bírálta a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) eddigi politikáját és a kormányfő által bemutatott programot.

A 460 fős parlamentben 237 képviselő szavazott az októberi parlamenti választások nyomán újból a Morawiecki által vezetett kormányra. Hatan nem voltak jelen, 214-en nemmel szavaztak, hárman tartózkodtak. A konzervatív PiS a szejmben a kormány jóváhagyásához szükséges abszolút többséget biztosító 235 mandátummal rendelkezik.

Két honatya kivételével az ellenzéki pártok nem adtak bizalmat a kormánynak, később mindkét politikus azt állította, hogy tévedésből adtak le támogató szavazatot. Morawiecki a délelőtti programbeszédében vállalkozó- és családközpontú, európai viszonylatban pedig a válságok legyőzését célzó politikáját vázolta fel. A bizalmi szavazást megelőző vitában Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a szabadságot, a választási ígéretek teljesítéséből fakadó bizalmat és a hagyományosan felfogott családot nevezte a folytatandó lengyelországi reformok hajtóerejét adó értékeknek.

A Baloldal (Lewica) nevű koalíció nevében felszólaló Adrian Zandberg többek között a növekvő védelmi kiadások és a szerinte nem hatékony klímapolitika miatt bírálta a kormánypártot. A Konföderáció (Konfederacja) nevű szélsőjobboldali-újliberális szövetség képviselője, Robert Winnicki szerint viszont a PiS „teljesen alá van rendelve az adót nem fizető, cenzúrát alkalmazó globális cégeknek”, a párt „a szivárványszínű (melegjogi) forradalom előtt kapitulált”.

Morawiecki kormányát Andrzej Duda elnök múlt pénteken iktatta be. A húsz minisztérium vezetőiből álló kabinetben az előző kormányzati ciklushoz képest kisebb személyi változásokat hajtottak végre, és átszerveztek egyes tárcákat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére