Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Biden rendelettel javítaná az amerikai rendőrség működését George Floyd halálának évfordulóján

888.hu

2022.05.26. 19:30

George Floyd halálának második évfordulóján, szerdán Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a rendeletet, amelynek célja, hogy növelje az amerikai rendőrség hatékonyságát és a szervezet tagjainak elszámoltathatóságát.

 

George Floyd 2020. május 25-én, rendőri intézkedés következtében vesztette életét Minneapolisban. Derek Chauvin korábbi minneapolisi rendőrtiszt az intézkedés során 9 percig térdelt a levegőért kapkodó afroamerikai Floyd nyakán és hátán, az erről készült felvétel az Egyesült Államokban tiltakozó hullámot váltott ki, és ürügyként szolgált a rasszizmus, a rendőrségi erőszak és a társadalmi egyenlőtlenségek problémájának újbóli felvetésére. A minneapolisi esküdtszék 2021. április 20-án bűnösnek találta a rendőrt George Floyd meggyilkolásának vádjában, 2021. június 25-én pedig 22 és fél év börtönre ítélték.
A szerdai elnöki rendelet túlnyomórészt a szövetségi rendvédelmi erőkre vonatkozó előírásokat tartalmaz, köztük például olyan adatbázis létrehozását, amely a „problémásnak” ítélt, vagyis erőszakos viselkedésű rendőrök neveit tartalmazza. A városi és a helyi rendőrkapitányságoknak csupán ajánlásokat fogalmaz meg, ezért az AP hírügynökség szerint a közrend fenntartása hatékonyságának növelésére csak korlátozott hatással lesz.

Az amerikai AP hírügynökség információi szerint demokrata párti és republikánus törvényhozók nem tudnak dűlőre jutni, hogyan reformálják meg az amerikai rendőrség működését szabályozó törvényeket és rendeleteket, illetve milyen intézkedésekkel csökkentsék a tömeges halálesetekkel járó lövöldözések számát az Egyesült Államokban.
Az elnöki rendelet szerdai kiadására egy nappal a véres texasi iskolai lövöldözést követően került sor: kedden egy magányos fegyveres fiatal 19 kisiskolást és 2 tanárt lőtt agyon egy texasi kisváros, Uvalde általános iskolájában.

A rendelet aláírásának ünnepségén, a Fehér Házban, Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök is beszédet mondott. Utalva az uvaldei tragédiára is,

mindketten ígéretet tettek arra, hogy lépéseket tesznek a tömeges lövöldözések számának csökkentésére.

Konkrétumokat azonban nem említettek.
„Tudom, hogy a változás és a fejlődés folyamata lassú és frusztráló tud lenni, most azonban lépéseket teszünk.”
– jelentette ki Biden az elnöki rendelet aláírása után a Fehér Házban. Hozzátette: „bebizonyítjuk, hogy a nyilvános felszólalás igenis számít. Az aktív részvétel igenis számít. Korunk legfőbb feladatának végrehajtása: nemzetünk és országunk lelki sebeinek begyógyítása igenis elkezdődött, de még messze nem fejeződött be, és a folytatáshoz az kell, hogy egyikünk se adja fel sosem!”.

George Floyd családtagjai a Fehér Házban hallgatták az elnök és az alelnök szavait.

Mindeközben a minneapolisi városvezetés George Floydról nevezte el azt az útkereszteződést, ahol az afroamerikai férfi – rendőrségi őrizetbevétel közben – a halálát lelte 2020 májusában. Minnesota állam fővárosának vezetése egy sor évfordulós rendezvénnyel emlékezik meg Floydról, akinek a halála után tiltakozóhullám söpört végig az Egyesült Államokban.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nem csitulnak a kedélyek Brüsszelben, szivárvány került a pályára Katarban

Nem csitulnak a kedélyek Brüsszelben, szivárvány került a pályára Katarban

Németország pedig Katartól fogja venni a demokratikus LNG-t!

A 888 megmondja a tutit: Wales – Anglia

A 888 megmondja a tutit: Wales – Anglia

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Wales – Anglia.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére