Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Biden alábecsülte a tálibokat

888.hu

2021.08.15. 17:35

Az USA elnöke bő egy hónapja még elképzelhetetlennek tartotta, hogy a tálibok átvegyék a hatalmat. Most azonban egy hét alatt elfoglalták egész Afganisztánt menekülésre kényszerítve ezzel több százezer embert.

Látványos kudarcot vallott az amerikaiak és szövetségeseik elkapkodott kivonulása Afganisztánból. A tálibok gyors térnyerése miatt ezért Joe Biden amerikai elnök szombat este bejelentette, hogy a tervezett háromezerhez képest nagyjából ötezer főre növelik az afgán földön lévő amerikai állampolgárok és az amerikai hadseregnek dolgozó és a tálibok megtorlásától tartó afgánok kimenekítésére küldött katonai kontingens létszámát – írja a Mandiner.

Az afgán elnök, Asraf Gháni vasárnap elmenekült az országból, miután a tálibok körülzárták Kabult és majdnem egész Afganisztánt az ellenőrzésük alá vonták.

Az ország tehát teljes egészében elesett és az iszlám fundamentalizmus áldozatává válik ismét a lakosság. Ez minden bizonnyal újabb és az eddiginél nagyobb menekült áradatot fog eredményezni. Hála annak, hogy az amerikai vezetés rosszul mérte fel az ország helyzetét.

Bident 36 nappal ezelőtt egy sajtótájékoztatón kérdezték arról, hogy lehetséges-e hogy visszatérjen az iszlamista rémuralomról híres csoport az ország élére. Akkor ő ezt teljesen kizártnak tartotta.

Szombati sajtótájékoztatóján már így értékelte a helyzetet:

További egy vagy öt év amerikai katonai jelenlét nem lett volna különbség, ha az afgán hadsereg nem tudja, vagy nem képes megvédenie a saját földjét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Mélyponton Joe Biden népszerűsége

Mélyponton Joe Biden népszerűsége

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Joe Biden amerikai elnök népszerűségi indexe májusban hivatali idejének eddigi mélypontjára csökkent: az amerikai lakosság alig 39 százaléka elégedett a teljesítményével, és még a Demokrata Párt tagjainak körében is egyre növekszik az elnök tevékenységével kapcsolatos borúlátás.

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Román Kupagyőztes lett a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, és kijutott a nemzetközi porondra, a Konferencia-liga selejtezőjében szerepelhet. A székelyföldi labdarúgóklub a bukaresti Giulesti Stadionban 2–1-re verte a Voluntarit. S bármennyire nem tetszett néhány román lap tudósítójának, a veszteseknek végig kellett hallgatnia a székely himnuszt a sporttörténeti győzelmet aratott Sepsi híveinek előadásában.

Az északír dominó

Az északír dominó

Hiába aratott két hete történelmi győzelmet Észak-Írországban az ír sziget újraegyesítése mellett síkra szálló baloldali–nacionalista Sinn Féin párt, a kormányalakítás továbbra is jelentős nehézségekbe ütközik. Észak-Írországban a társadalmi béke biztosítása érdekében kötelezően a választáson legtöbb szavazatot kapó katolikus és protestáns pártoknak kell koalícióra lépniük, azonban a protestáns Demokratikus Unionista Párt komoly feltételhez köti a kormányban való részvételt. A küszöbön álló turbulencia szinte garantált, ami könnyen jelentheti akár azt is, hogy az északír helyzet valódi dominó-hatást elérve az egész Egyesült Királyság felbomlásához fog vezetni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére