Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bevándorláspárti lehet az új német kormány

Biró András, a XXI. Század Intézet kutatója

2021.10.01. 12:00

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Olaf Scholz lesz Németország következő kancellárja, amennyiben sikerül megállapodni a „zöldekkel”, valamint a liberális FDP-vel is. Ennek kapcsán érdemes megvizsgálni, hogy a valószínűsíthető kormánykoalíció tagjai hogyan viszonyulnak a bevándorláshoz.

 

Németország büszke bevándorlóország lett

A legtöbb európai baloldali párthoz hasonlóan a német szociáldemokraták is egyre inkább eltávolodtak a hagyományos szavazótáboruktól a neoliberális gazdaságpolitika és a progresszivizmus szellemében, aminek következtében elveszítették a kétkezi munkások támogatását. Szavazóik lecserélését mi sem illusztrálja jobban, mint hogy az elmúlt évtized választásai során a németországi törököknek rendre a 60-70 százaléka szavazott az SPD-re, ami viszont azt a csapdahelyzetet is magával vonta, hogy a szociáldemokraták a muszlim szavazók politikai foglyaivá váltak.

A jelenséget Békés Márton szavaival lehet leginkább jellemezni: „törököt fogtam, nem ereszt”.

Az elmúlt év(tized)ek tapasztalatai ellenére a szociáldemokraták alapfelfogása szerint a migráció nemcsak gazdagítja Németország kultúráját, hanem az ország fejlődéséhez is hozzájárul. Humanitárius hozzáállást sürgetnek a menekültek és bevándorlók irányába, az uniós elosztási kvótákat támogatnák, valamint legális migrációs útvonalakat hoznának létre.

Jó példa erre, hogy Scholz 2020-ban arra szólította fel az európai vezetőket, hogy több migránst fogadjanak be a móriai menekülttábor leégése után, amiről azóta bebizonyosodott, hogy afgán bevándorlók szándékosan gyújtották fel. Akciójukkal azt reméltek, hogy a tábor elpusztítása után szabad utat kapnak Európába. Scholz mellett több vezető SPD-s politikus, például Saskia Esken, a párt társelnöke és Boris Pistorius, Alsó-Szászország belügyminisztere is kardoskodott a szétosztási kvóta és a migránsok befogadása mellett.

(Photo by Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Mindezek fényében nem meglepő, hogy Németország szociáldemokrata államfője, Frank-Walter Steinmeier büszkén állította, hogy „az évek alatt Németországból egy bevándorlóhátterű ország lett”.

(Photo by Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

A „zöldek” részvételére is nagy esély mutatkozik a koalícióban, amely párt túlzás nélkül Európa legelkötelezettebb migrációpárti ereje. A párt rendszeresen működik együtt bevándorláspárti NGO-kkal, és minden erejével azon munkálkodik, hogy Európa minél „sokszínűbb” legyen, a negatív társadalmi és gazdasági következményekkel mit sem törődve. Azonban a zöldnek álcázott progresszív mozgalom ennyivel nem éri be, még a klímaváltozásban is a tömeges migráció legalizálásának kiskapuit látja (például „klímaútlevek” és állampolgárság osztogatásával az Európán kívüli lakosság számára).

A zöldek programjának sarokkövét képezi a migráció legalizálásának kérdése, ez a választási programjukból is kristálytisztán látszik.

A kormánykoalíció lehetséges harmadik tagja, a királycsináló szerepében tetszelgő liberális FDP az említett másik két pártnál mérsékeltebb módon támogatja a bevándorlást. Vélekedésük szerint nagy hangsúlyt kell fektetni az integrációra és a bevándorlók nyelvtanulására, ám olyan toborzási stratégiák kidolgozását is szorgalmazzák a migrációt kibocsátó országokkal, amelyeknek keretében nyelv- és felkészítő tanfolyamokkal készítenék fel a Németországba vándorolni kívánókat. Vagyis ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy esetükben is egy bevándorláspárti erőről beszélhetünk, pusztán legálisan akarják behozatni az Európán kívüli népességet. Éppen ezért vannak azon az állásponton, hogy a migrációban lehetőség rejlik, valamint tartják – a német államfőhöz hasonlóan – „bevándorlóországnak” Németországot.

Összegezve tehát, amennyiben a szociáldemokraták képesek lesznek koalíciót alakítani a „zöldekkel” és a liberálisokkal, akkor az új kormány migrációs politikája erőteljes befogadáspárti irányt vesz majd, ami konfliktusokhoz vezethet az olyan bevándorlásellenes országokkal, mint Magyarország.

(Photo by Tobias SCHWARZ / POOL / AFP)

Gazdasági interdependencia

Mind a szociáldemokraták, mind a „zöldek” programja alapján kirajzolódik, hogy az Európai Unió további föderalizálása pártján állnak. Noha az SPD óvatosabban fogalmaz a kérdésben, pártprogramjuk szerint további hatásköröket kell átruházni Brüsszelre, például a bevándorlás, az egészségügy és a „klímavédelem” területén is.

Ami a magyar–német kapcsolatokat illeti, ideológiai-politikai szinten okozhat kellemetlenségeket egy olyan koalíció, amelyben az SPD és a zöldek is helyet foglalnak, azonban ezek a súrlódási pontok a gazdasági érdekeket továbbra sem írhatják felül. A két ország gazdasági összefonódása és sok esetben egymásra utaltsága olyannyira erős, hogy a kereskedelem mértéke (import és export együttesen) az 50 milliárd eurós nagyságrend környékén mozog évről évre. Ez egy olyan szempont, amelyet a – sokszor a racionális gondolkodást és reálpolitikát hírből sem ismerő – „zöldek” sem hagyhatnak figyelmen kívül.

Mindennek fényében egy ideológiailag konfliktusokkal terheltebb, ám gazdaságilag továbbra is kölcsönösen előnyös kapcsolat várható Magyarország és Németország között.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Donáth Gyurcsánynak: nem Orbán bukására kell készülni, „dolgozni kell”

Donáth Gyurcsánynak: nem Orbán bukására kell készülni, „dolgozni kell”

Donáth Anna, a Momentum éppen babát váró exelnöke, EP-képviselője valamitől hirtelen megigazult. Keményen beszólt a hetek óta az embereket a szerinte küszöbön álló kormányváltással hitegető Gyurcsánynak, aki napról napra – minden alap nélküli – a „készülünk” dumával hergeli a népet.

Oroszország energiaexport-bevétele 38 százalékkal nőhet az idén

Oroszország idei energiaexport-bevétele 337,5 milliárd dollár lehet, 38 százalékkal meghaladva a tavalyit, miután emelkedett az olajkivitele, ami párosult a magasabb gázárakkal – áll az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium jelentésében, amelyet a Reuters szerzett meg.

Cannabisfüsttel a demokrácia felé és a nővérke lehet pasi is

Cannabisfüsttel a demokrácia felé és a nővérke lehet pasi is

A zöldek egyik nagy választási ígérete a legális spangli volt. Sokan várták, hogy hasonlóan, mint az USA több államában, Németországban sem számítson bűncselekménynek a marihuánás cigaretta élvezete. „Bevezetjük a kannabiszt a felnőttek élvezeti cikkjeként és külön, erre kijelölt üzletekben fogjuk árusítani” – hangzott el több politikus szájából. Ám az ügy jócskán csúszásban van és elképzelhető, hogy csak 2023-ra realizálható.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére