Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bevallotta az ukrán elnök, honnan is van a hatalmas vagyona

Bokor Gábor

2016.10.31. 15:28

Petro Porosenko a Facebookon vallott óriási vagyonáról.
KIJEV, 15:28

Petro Porosenko a Facebookon vallott az óriási vagyonáról. 

A miniszterelnökhöz hasonlóan Petro Porosenko ukrán elnök is határidőre benyújtotta vagyonnyilatkozatát immár az idén törvényileg megkövetelt elektronikus formában. Hétfői sajtójelentések szerint a 450 parlamenti képviselő közül még hét nem adta be a nyilatkozatát.

Vasárnapig kellett minden képviselőnek beadnia a bevallását, azonban ha valaki megfelelő indok nélkül késik a beadással, akkor 17 ezer és 51 ezer hrivnya, azaz 190 ezer és 574 ezer forint közötti pénzbírsággal sújthatják. 

Ami a bevallásomat illeti, rögtön le akarom szögezni, hogy minden ingó és ingatlan értéktárgy, lakás, földterület, autó, festmények és női ékszerek elnökségem előtt lettek megvásárolva. Mindezeken felül vagyonom zömét még azelőtt szereztem, hogy állami tisztséget töltöttem volna be"

– írta a Facebookon Porosenko, aki fontosnak tartotta azt is megemlíteni, hogy a vállalatait még akkor alapította, mikor az üzleti életben kereste dollármilliós vagyonát. 

Porosenko bevallotta, hogy alapvetően bankszámlákon tartja a pénzét, ezzel pedig ösztönözni szeretné az embereket, hogy bízzanak meg az ukrán bankszférában. Ukrajnában a mai napig az emberek többsége készpénzben, otthon tartja a vagyonát.

Kiderült, hogy a politikus 27 millió dollárt tart pénzintézetekben, leszögezve, hogy ennek minden egyes centje után befizette az adót az állami költségvetésbe. Ugyanakkor bevallotta, hogy némi készpénzzel is rendelkezik, ami bevallása alapján 800 ezer hrivnya, azaz csaknem 9 millió forint. 

Ukrajnában március óta van érvényben egy korrupcióellenes törvény, amely szerint az idei évtől kezdve a vagyonbevallásra kötelezett állami és kormányzati tisztségviselőknek, parlamenti képviselőknek, bíráknak és egyéb hivatalnokoknak, összesen mintegy 50 ezer személynek.

Április elején robbant a hír, hogy Porosenko neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán, ami súlyos presztízsvesztést okozott az elnöknek.

A Forbes-Ukrajina szerint Porosenko a hatodik leggazdagabb ukrán. A lap szerint az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nőtt, elérve a 858 millió dollárt.

(MTI) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére