Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzeti öntudatra ébrednének a németek

Forisek Ádám

2017.05.04. 14:28

Németországban újabban egyre többször kerül elõ a vezetõ kultúra (Leitkultur) fogalma, elsõsorban a migránsok integrációjával kapcsolatosan. Nem meglepõ ezért az, hogy igen parázs viták övezik a Leitkultur témakörét.
BERLIN, 14:28

Németországban újabban egyre többször kerül elő a közbeszédben a domináns, vezető kultúra (Leitkultur) fogalma, elsősorban a migránsok integrációjával kapcsolatosan. Nem meglepő tehát, hogy igen parázs viták övezik a témakört.

Korábban már beszámoltunk a német belügyminiszter, Thomas de Maiziere nyilatkozatáról, ebben került elő a liberálisok számára ellentmondásos fogalom. Ezen írásunkban megpróbálunk egy kis kontextust nyújtani a Leitkulturhoz.

A vezető kultúráról szóló első mainstream vitát az ezredfordulón kezdte meg a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, Friedrich Merz. Ekkoriban a kifejezés nem az integrációt takarta, helyette a multikulturalizmus alternatíváját értették alatt. Merz álláspontja szerint a bevándorlóknak alkalmazkodniuk kell a „vezető, liberális német kultúrához” – elfogadva a német alkotmányt, a nyelvet és az olyan értékeket, mint például az egyenlőség.

A kereszténydemokrata politikus gondolatait rengeteg kritika érte: volt, aki szimplán az asszimiláció ötletét kifogásolta, míg mások – például a Zöldek egyenesen szélsőjobboldali gondolatokat véltek felfedezni a Merz ötletében.

A Leitkulturt ebben a formában sokáig egyedül a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatta, míg a CDU és testvérpártja, a CSU enyhébb módon építette be a vezető kultúra ötletét pártprogramjába.

Politikai értelemben véve először Bassam Tibi, a Göttingeni Egyetem iszlámszakértője használta a kifejezést. Õ 1998-ban beszélt az ún. „európai Leitkulturról”, amely olyan elvekhez ragaszkodna, mint az emberi jogok, a tolerancia, valamint az egyház és állam szétválasztása. Ezt az elgondolást 2005-ben a Bundestag akkori elnöke, Norbert Lammert próbálta továbbfejleszteni, aki a vezető kultúra gondolatát megpróbálta német kontextusból átemelni egy európaiba.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Leitkultur ellentmondásosságához nagyban hozzájárult Németország történelme. Itt elsősorban a nácizmus által elkövetett bűnökre kell gondolni, ez az időszak azt eredményezte, hogy évtizedeken át tabusítva volt Németország számára bárminemű nemzeti büszkeség kifejezése.

Először a 2006-os labdarúgó-világbajnokságon lehetett német zászlókat látni az utcákon úgy, hogy annak nem voltak negatív visszhangjai. A második világháború után hatvan évvel nyilvánulhatott csak meg így a német patriotizmus, újabban azonban egyre többször üti fel fejét a német identitás kérdése az országban. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Hagyják végre békén Cristiano Ronaldót!

Újabb fejezet íródik Cristiano Ronaldo katari történetében. A portugál sajtóhírek szerint a csapat legnagyobb sztárja haza akart utazni, miután nem számoltak vele a kezdőben a Svájc elleni mérkőzésen. A portugál szövetség és Ronaldo cáfolt, ám az esetet elsőként megszellőztető lap, a Record újabb részleteket osztott meg igaza alátámasztására.

A sapka esete a baloldallal

A sapka esete a baloldallal

Ha van sapka, az a baj, ha pedig nincs, akkor az. Döbbenetes, hogy a hazai ellenzék a 12 éves sorozatos vereségek után is képes ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint egy évtizeddel ezelőtt. Képtelenek a fejlődésre.

Scholz dobbant a Twitterről?

Scholz dobbant a Twitterről?

Még azután is, hogy Elon Musk felvásárolta a Twittert, tombolnak a platformon az indulatok, amit a német kancellária is aggodalommal figyel. Alternatívák után is néznek.

Rendkívüli közleményről osztott meg bejegyzést Kocsis Máté

Az elmúlt napokban olyan pánikkeltő üzeneteket és hamis híreket terjesztett a dollárbaloldal a közösségi médiában, továbbá SMS-eken keresztül is, melyek szerint a lakossági megtakarításokat veszély fenyegeti, és emiatt az a legjobb szerintük, ha az emberek megszüntetik a bankbetéteiket – olvasható a bejegyzésben.

Rémhírterjesztő SMS-ek miatt indított eljárást a rendőrség

Rémhírterjesztő SMS-ek miatt indított eljárást a rendőrség

A kiküldött rémhírterjesztő SMS-ek szövege és Varju mai sajtótájékoztatójának címe szinte ugyanaz – írja a Magyar Nemzet.

Alapjogokért Központ: a magyarok többsége elutasítja a szankciókat

A felnőtt magyar lakosság többsége elutasítja az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok által Oroszországgal szemben eddig bevezetett szankciókat – derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb kutatásából, amelynek eredményeit pénteken juttatták el az MTI-hez.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére