Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Besült a kormányalakítással az egyszer már megbukott baloldali svéd miniszterelnök

Horváth Tamás

2018.10.29. 13:35

Könnyen lehet, hogy új választásokat kell kiírni a skandináv államban.
STOCKHOLM, 13:35

Könnyen lehet, hogy új választásokat kell kiírni a skandináv államban.

Lemondott a kormányalakítási kísérletről Stefan Löfven svéd ügyvivő kormányfő, aki hétfőn visszaadta megbízatását Andreas Norlén parlamenti elnöknek – közölte az MTI.

Jelenleg nem látok semmilyen lehetőséget egy olyan kormány alakítására, amelyet a parlament tudna támogatni. Minden annyira meg van rekedve, hogy nem tudtunk előrelépést elérni"

– mondta a baloldali politikus egy sajtótájékoztatón a házelnökkel tartott találkozóját követően.

Löfvenhez hasonlóan nem tudott kormányt alakítani az ellenzéki svéd jobbközép koalíciót vezető Ulf Kristersson sem, aki bő két hete szintén visszaadta megbízatását a parlament elnökének.

Löfven jelenleg az ügyvivő kormány miniszterelnöke, dacára annak, hogy szeptember végén elvesztette a bizalmi szavazást a svéd törvényhozásban, így elvileg kénytelen lenne távozni posztjáról, de az új kormány felállásáig továbbra is ő vezeti a kormányt.

A szeptember 9-i parlamenti választásokon sem a baloldali blokk, sem a jobbközép pártok szövetsége nem szerzett többséget a 349 fős törvényhozásban. A Stefan Löfven ügyvivő kormányfő vezette baloldali blokk 144 képviselői helyet gyűjtött össze, eggyel többet, mint a jobbközép szövetség. A bevándorlásellenes jobboldali Svéd Demokraták 62 parlamenti mandátummal a mérleg nyelvét játsszák.  A jobbközép szövetséget vezető Ulf Kristersson eddig kizárt bármiféle kormányalakítási célú együttműködést a Svéd Demokratákkal.

Andreas Norlén konzervatív házelnöknek most újabb egyeztetést kell folytatnia a pártok vezetőivel, és javaslatot kell tennie új miniszterelnök személyére. Ha továbbra is fennmarad a jelenlegi helyzet, hogy egyetlen párszövetség sem tud többségi kormányt állítani, új választásokat kell kiírni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére