Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bernie Sanders lesz Trump kihívója?

888.hu

2020.02.24. 11:17

Sanders nyerte meg a nevadai választást.

Bernie Sanders vermonti szenátor egy újabb lépéssel került közelebb ahhoz, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltje legyen az idei novemberi amerikai elnökválasztáson. Az eddig közölt részeredmények alapján a 78 éves politikus meggyőző fölénnyel nyerte meg szombaton a Nevada államban tartott jelölőgyűlést. Sanders a szavazatok 47 százalékát szerezte meg, a második helyen – messze lemaradva – Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke végzett 19 százalékos eredménnyel. Őket Pete Buttigieg, egy indianai város volt polgármestere (15 százalék) és Elizabeth Warren massachusettsi szenátornő (10 százalék) követik a sorrendben.

Az első elemzések azt emelték ki, hogy Sanders győzelmével tovább nő az aggodalom a Demokrata Párt vezető köreiben. A pártelit ugyanis úgy véli, hogy a magát demokratikus szocialistának valló Sanders a demokraták elnökjelöltjeként túlságosan gyenge lenne Donald Trump elnök legyőzéséhez a novemberi választáson.

A négy évvel ezelőtti demokrata párti versengéshez képest Sandersnek most nagy fegyvertényt jelent, hogy Nevadában elnyerte a spanyol ajkú szavazatok több mint felét. 2016-ban ez a választóréteg vele szemben Hillary Clintont részesítette előnyben. A szenátor emellett népszerű a fiatalok és a nők körében is. A nevadai eredmény lendületet adott a 77 éves Joe Biden kampányának is. A volt alelnök ugyanis Iowa és New Hampshire államban csak a negyedik, illetve ötödik helyen végzett.

Az elnökjelölt személyét meghatározó előválasztások februárban kezdődtek, és Nevada még csak a harmadik állam volt, amelyben a demokrata párti riválisok összemérték erejüket. Legközelebb öt nap múlva, Dél-Karolinában csapnak össze, március 3-án pedig sorsdöntő lehet az elnökjelöltség szempontjából az úgynevezett szuperkedd, amely során 15 államban – közöttük a két legnépesebben, Kaliforniá­ban és Texasban – járulnak a választópolgárok az urnák elé. Az Iowá­ban, New Hampshire-ben és Nevadában megtartott előválasztásokon a becslések alapján Bernie Sanders eddig 34 küldött támogatását szerezte meg, Pete Buttigieg 22-t, Joe Biden nyolcat, Elizabeth Warren ugyancsak nyolcat. Ezek a küldöttek képviselik majd az általuk kedvelt elnökjelölt-aspiránst a Demokrata Párt nyári elnökjelölt-állító konvencióján.

Egy adott jelöltnek összesen 1990 ilyen küldött támogatását kell elnyernie ahhoz, hogy pártja hivatalos jelöltje legyen a novemberi elnökválasztáson, amelyen Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnök lesz az ellenfele – írja a Magyar Nemzet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére