Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Békés fordulat az orosz-amerikai viszonyban

Vincze Viktor Attila

2017.04.12. 23:28

Nem tudni pontosan, hogy mi történt Rex Tillerson amerikai külügyminiszter zárt ajtók mögötti moszkvai tárgyalásain, de a nap végére békülékeny és kölcsönösen kompromisszumos gesztusokat tett egymásnak Oroszország és az USA. Az Egyesült Államok már csak diplomáciai megoldásra törekszik Szíriában, Oroszország pedig kész jóváhagyni a repülésbiztonsági memorandum hatályának helyreállítását.
MOSZKVA, 22:58

Nem tudni pontosan, hogy mi történt Rex Tillerson amerikai külügyminiszter zárt ajtók mögötti moszkvai tárgyalásain, de a nap végére békülékeny és kölcsönösen kompromisszumos gesztusokat tett egymásnak Oroszország és az USA. Az Egyesült Államok már csak diplomáciai megoldásra törekszik Szíriában, Oroszország pedig kész jóváhagyni a repülésbiztonsági memorandum hatályának helyreállítását.

Munkacsoportot hoz létre az Egyesült Államok és Oroszország a kétoldalú viszony stabilizálása érdekében – jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, az orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval közösen megtartott szerda esti moszkvai sajtóértekezletén.

Tillerson szerint az amerikai-orosz kapcsolatok mélypontra kerültek, és a bizalom alacsony szintje jellemzi őket. Hangot adott meggyőződésének, hogy a világ két vezető nukleáris hatalma között nem lehet ilyen viszony.

Megalapozottnak nevezte ugyanakkor az Egyesült Államok álláspontját, miszerint a szíriai kormányerők a múlt héten vegyi fegyvert vetettek be – Donald Trump elnök erre hivatkozva rendelt el korlátozott katonai csapást Szíria ellen – és azt állította, hogy Bassár el-Asszád rendszere több mint félszáz alkalommal használt klórt és egyéb harci mérget tartalmazó eszközöket.

Kész jóváhagyni a szíriai légtérben az orosz és az amerikai harci gépek közötti incidensek megelőzését célzó kétoldalú memorandum hatályának helyreállítását Vlagyimir Putyin orosz elnök – ezt pedig Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette be az amerikai kollégájával, Rex Tillersonnak közösen megtartott szerda esti sajtóértekezletén.

Lavrov kijelentette, hogy készséget tapasztalt az amerikai fél részéről a szíriai Idlíb tartományban történt vegyifegyver-incidens nemzetközi kivizsgálásának ügyében.

Az orosz diplomácia vezetője szerint a felek megállapodtak az együttműködésben és a szíriai konfliktus békés megoldásában, valamint egyúttal megerősítették megalkuvás nélküli elkötelezettségüket az Iszlám Állam terrorszervezet szétverése iránt.

 Az orosz külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Oroszországnak nem áll szándékában, hogy "bárkit is mentegessen" a szíriai vegyifegyver-incidens felelősei közül, ugyanakkor rámutatott, hogy Asszád elmozdítása az IÁ-nak kedvezne és hogy a két ügy közül terrorszervezettel folytatott harcot előtérbe kell helyezni. Szaddám Huszein, Moammer el-Kadhafi és Slobodan Milosevic példájára hivatkozva arra emlékeztetett, hogy a hogy a diktátorok megdöntése sehol sem eredményezett könnyű helyzetet.

Lavrov hangsúlyozta, hogy a felek egyetértettek az ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtásának fontosságában, Tillerson kijelentette, hogy ennek elmaradása akadályozza a kétoldalú viszony javulását. Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy az ukrajnai beavatkozás miatt Oroszország ellen bevezetett szankciók kérdése nem szerepelt a napirenden.

A felek, ahogy az a sajtótájékoztatón kiderült, nagy vonalakban egyetértettek abban, hogy Észak-Korea problémáját politikai eszközökkel kell megoldani, és hogy a kommunista országot nukleáris szempontból fegyvermentessé kell tenni. A miniszterek között szó esett egyebek között a kiberbiztonsági együttműködésről is.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete pedig az orosz-amerikai külügyminiszteri találkozó után azt jelentette be, hogy az Egyesült Államok diplomáciai megoldásra törekszik Szíriában.

Nikki Haley nagykövet szerdán annak az ENSZ-határozattervezetnek a szavazása előtt nyilatkozott, amely az idlíbi gáztámadás vizsgálatát a szíriai kormányzat bevonásával szeretné megindítani.

Az amerikai diplomata leszögezte: "készen állunk, hogy minden erőnkkel a diplomáciai megoldást támogassuk". A nagykövet hozzátette: a Trump-kormányzat szeretne hozzájárulni a szíriai konfliktus lezárásához. "Az Egyesült Államok szilárdan hisz abban, hogy a politikai megoldás a nézetkülönbségek ellenére is működőképes" – fogalmazott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) helyi idő szerint szerdán kora délután szavaz arról a határozattervezetről, amely a szíriai kormány együttműködését kéri a múlt héten történt – és legalább 87 halálos áldozatot követelő – gáztámadás kivizsgálásának ügyében. Oroszország szerdán délelőtt jelezte, hogy a tervezet szövegét "elfogadhatatlannak" tartja, és kiszivárgott hírek szerint az ENSZ-ben arra számítanak, hogy meg is vétózza.

Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete korábban a BT tanácskozásán kijelentette: London szintén arra a következtetésre jutott, hogy a gáztámadásért a felelősség nagyon nagy valószínűséggel a damaszkuszi kormányt terheli.

Matthew Rycroft ENSZ-nagykövet közölte: brit tudósok megvizsgálták a támadás helyszínén talált bizonyítékokat, és szarin, vagy ahhoz nagyon hasonló idegméreg nyomait találták. Vlagyimir Szafronkov, Oroszország ENSZ-képviselője azonnal reagált és elutasította e következtetést.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére