Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Behódol-e a Néppárt Sorosnak?

Forisek Ádám

2019.03.20. 07:00

Ma tárgyal az Európai Néppárt a Fidesz kizárásáról, melyet a frakció bevándorláspárti tábora kezdeményezett.

Az Európai Néppárt (EPP) szóvivője a német dpa hírügynökségnek arról számolt be az elmúlt napokban, hogy eddig hivatalosan 13 tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását az EPP-ből.

Az EPP hadjáratát a párt hivatalos kommunikációja szerint a Fidesz plakátja indította el, amelyen Soros György, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerepel. Ez a plakát egy üzenet volt, mégpedig a bevándorláspártiak részére.

Az tehát, hogy az EPP ennyire magára vette a plakátot, nem a véletlen műve.

Emlékezzünk csak arra, amikor Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje először megszólalt az üggyel kapcsolatban. Weber egy lapinterjúban arról beszélt, hogy három feltétel biztosítaná a Fidesz bennmaradását a Néppártban: az első az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”, a második az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.

Ami itt érdekes, az az ultimátum harmadik pontja, mely így hangzik: Orbán Viktornak biztosítania kell, hogy Soros-egyetem Budapesten maradjon.

A „maradás” azért is indokolatlan, mert az egyetem mind a mai napig működik. Mindössze annyi történt, hogy a magyar törvényeknek megfelelően nem adhat ki amerikai diplomát, hiszen rendes kampusza az Egyesült Államokban nincs – ellentétben mondjuk a McDaniel College intézményével, amely mind a mai napig gond nélkül, a törvények betartásával tud működni.

Webernél érdemes kicsit elidőzni, ugyanis az EPP hadjárata során érdekes testtartást vett fel. Budapesti látogatása során szimbolikusan először Soros egyetemét látogatta meg, és csak ezután tárgyalt Orbán Viktorral, akivel – mint mondta – „konstruktív légkörben zajlott” beszélgetésük, és „nagyon sok kérdést sikerült megbeszélni”.

A politikus azonban még aznap, miután hazaért Németországba, teljesen más hangvételben a következőképp beszélt a találkozóról:

A Néppártban elfogyott a türelem Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben a legutóbbi plakátkampány után."

Alig három nappal később már újra felvette a hízelgő hangnemet a Fidesz irányába, és azt mondta, hogy célja egy „olyan álláspont előkészítése, amelyben mindenki egyetért.”

Weber kettős beszéde egyértelműen tetten érhető, azt a látszatot próbálja fenntartani, hogy ettől majd a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. De tényleg erről lenne szó?

A helyzet úgy áll, hogy a legnagyobb frakció jelöltje nyeri el az Európai Bizottság elnöki posztját, erre egész eddig úgy tűnt, hogy Manfred Webernek van a legnagyobb esélye. A gond az, hogy Weber a Fidesz kizárását kérvényező pártokkal együtt voltaképpen a bevándorláspártiak malmára hajtja a vizet.

És úgy tűnik, mindig is ez volt a cél.

Ezt érzékletesen jelzi az a tény, hogy például az európai Zöldek márciusi kampányindítójukon bejelentették: szívesen összefognának az EPP-vel, Orbán Viktor bevándorlásellenes, családvédelmi politikájával azonban gondjuk akadt.

A Zöldek szerint a Néppárt „nem elég megengedő” a bevándorlás kérdését illetően, és túl finoman bántak Orbán Viktorral.

Felfedte tehát magát egy út az EPP előtt, amely „centrumnak” hazudva magát a bevándorláspárti álláspontot képviseli. Így hát elkezdődhetett az EPP felszalámizása, amelyben névleg jobboldali pártok kívánják kiszorítani a bevándorláselleneseket a pártszövetségből. Érdemes egyébként megnézni, a teljesség igénye nélkül, milyen pártokról van szó:

Ott van például a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV), amelynek elnöke az a Jean-Claude Juncker, aki 2018-ban Orbán Viktor távollétében akarta a Fideszt kizáratni az EPP-ből. Megemlíthetjük továbbá a José Manuel Barrosót sorai közt tudó portugál Szociáldemokrata Pártot (PSD) csakúgy, mint a görög Új Demokrácia Pártot, amelynek politikusa az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért felelős tagja. Említhetjük azonban a svéd Mérsékelt Pártot is, amely bevallottan támogatja többek között a bevándorlást, és s homoszexuálisok házasságát.

Nem elhanyagolható az sem, hogy az Európai Parlamentben ülő képviselők közül 36 szerepel Soros György alapítványának azon listáján, amely „megbízható szövetségesek” címke alatt sorolja ezeket a politikusokat.

Sajnos az látható, hogy az EPP politikusai egyre inkább behódolnak a bevándorláspárti erőknek.

Weber pedig, úgy tűnik, elkötelezett az iránt, hogy ezt a behódolást véglegesítse: ezért találta már most ki, hogyan is büntetné a „renitens” tagállamokat. A német politikus jogászokból, a tagállami legfelső bíróságok és alkotmánybíróságok, illetve az Európai Unió Bírósága egykori tagjaiból álló „független” testületnek kellene ellenőriznie a jogállami elvek érvényesülését az Európai Unió tagállamaiban. Pont ugyanazt a hagyományt vinné tovább, mint Soros másik bábja, Judith Sargentini.

Mindez persze nem jelentené azt, hogy az EPP döntése nem verne óriási hullámokat. A Szlovén Demokrata Párt (SDS) például már bejelentette, hogy ha a Fideszt kizárják, ők kilépnek az EPP-ből, és támogatásáról biztosította a magyar kormánypártot Matteo Salvini olasz belügyminiszter, valamint Silvio Berlusconi pártja, a Hajrá, Olaszország (FI) is.

Mindenesetre egy dolgot le lehet szögezni: a Fidesz kizárásával bebizonyosodna, hova is húz az EPP lojalitása. A mai nap folyamán erre az égető kérdésre mindenképp választ kapunk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Romániában kevesebb fertőzöttet diagnosztizáltak, de nőtt a súlyos esetek száma

Romániában az utóbbi két hét napi átlagánál kevesebb új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak hétfőn, ugyanakkor tovább emelkedett az intenzív terápiára szoruló súlyos betegek száma.

A KMKSZ megalapozatlannak tartja Magyarország vörös besorolását

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége szakmailag megalapozatlannak és átgondolatlannak tartja, hogy az ukrán egészségügyi hatóságok a vörös besorolású országok kategóriájába helyeztek olyan szomszédos országokat, mint Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, ahol mind az Egészségügyi Világszervezet, mind más tekintélyes szakmai szervezetek szerint is jóval kedvezőbbek a járványügyi statisztikák, mint Ukrajnában.

Karácsonyék a fővárosi közlekedésben már bevezették a diktatúrát

Karácsonyék a fővárosi közlekedésben már bevezették a diktatúrát

A főpolgármester zászlajára tűzött fővárosi kerékpársáv-kialakításokban annyi a szaktudás, az előre megfontoltság, amennyi a négykerekű gépjárművek vezetőivel szemben tanúsított jóindulat: nulla. Ráadásul a 888 úgy értesült: a főváros közlekedését káoszba terelők csak „látszategyeztetést” tartanak koncepcióikról a hozzáértőkkel.

Tíz euróval akarta megkenni az egyik határrendészt egy román-ukrán férfi

Egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Nyíregyházi Törvényszék egy román-ukrán állampolgárságú férfit, aki múlt szerdán 10 euróval meg akart vesztegetni egy határrendészt a barabási határátkelőnél – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.

Az orosz gyógyszeripar több millió adag vakcinát gyártana jövőre

Az orosz gyógyszeripar 2021-re havi több millió adag Covid-19-vakcinát fog gyártani – jelentette ki Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére