Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Beépített ukrán határõr készítette a felvételt az állampolgári eskütételrõl a beregszászi magyar konzulátuson

Forisek Ádám

2018.09.26. 13:00

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szerint egy beépített ukrán határõr készítette azt a felvételt, amely az elsõdleges muníciót szolgáltatta a kárpátaljai magyarok ellen zajló boszorkányüldözéshez.

Ahogy arról mi is több ízben beszámoltunk, áll a bál Kárpátalján, méghozzá egyetlenegy titkos felvétel miatt. Annyi történik ezen a "kompromittáló" felvételen, hogy többen is magyar állampolgársági esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson.

Az uszítás megtette hatását, az ukrán nacionalisták is fenyegetőzni kezdtek, az ukrán politikusok pedig úgy vélték, "több Ukrajnát" kell Kárpátaljára erőltetni. Pedig igazából az ukrán törvények egyáltalán nem tiltják a kettős állampolgárságot, tehát az egész nem más, mint egy mesterségesen generált hisztériakeltés.

Ezt támasztja alá az is, hogy Hennagyij Moszkal megyevezető a 112.ua ukrán televíziós csatorna kedd esti műsorában elmondta: a videofelvételt készítő hivatásos határőr maga is magyar állampolgársági esküt tett a beregszászi konzulátuson. Kérdésre válaszolva nem tartotta kizártnak, hogy a határőr beépített ügynökként megbízást teljesített.

A "videóbotrányt" Hennagyij Moszkal értelmetlennek nevezte egy olyan ország részéről, amelyik az Európai Unióba törekszik. Hozzátette, Ukrajnában a kettős állampolgárság de facto létezik, míg de jure nincs. Úgy vélte, az ukrán parlamenti képviselők legalább fele rendelkezik második állampolgársággal, és a törvényhozás ezért nem akarja jogilag rendezni a kettős állampolgárság kérdését.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter még a videofelvétel közzétételének napján azt közölte, hogy nem zárja ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását. Péntek este egy rádióinterjúban ezt azzal egészítette ki, hogy Ukrajna kész kiutasítani a beregszászi magyar konzult, ha Magyarország nem hívja őt vissza. Közölte: a tervek szerint szeptember 26-án tárgyal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel az ügyről New Yorkban.

A mostani nem az első eset, amikor felvétel kerül ki kárpátaljai magyar külképviseleten történt állampolgársági eskütételről. 2011-ben az ungvári magyar főkonzulátuson állampolgársági esküt tett kárpátaljai magyarok első csoportjából valaki csoportképet készített az esemény résztvevőiről, és a felvételt átadta az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU). A fénykép alapján a szolgálat munkatársai elkezdték telefonon kihallgatásra beidézni a frissen honosított személyeket. Azokat, akik nem tettek eleget a jogsértő módon tett felszólításnak, az otthonukban keresték fel. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tiltakozására a hatóságok akkor rövid időn belül felhagytak a kettős állampolgárok zaklatásával és a kérdés feszegetésével.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére