Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Basescu "Románia a Tiszáig terjed" exállamfõ beperelte a moldovai elnököt

Nagy Gábor

2017.01.27. 07:28

Traian Basescu volt román elnök beperelte a moldovai államfõt, amiért megfosztotta õt moldovai állampolgárságától.
BUKAREST, 07:28

Traian Basescu volt román elnök beperelte a moldovai államfőt, amiért megfosztotta őt moldovai állampolgárságától.

Rájár a rúd az egykori román elnökre, aki a közelmúltban azzal került ismét a címlapokra, hogy azt állította: az "igazi Románia a Tiszáig terjed". Igor Dodon, moldovai elnök ugyanis betartotta az egyik választási ígéretét, és megfosztotta Traian Basescut a moldovai állampolgárságától.

Igor Dodonék úgy vélik, olyan személy nem lehet moldovai állampolgár, aki terrorizmussal, a nemzetbiztonság, a közrend és a lakosság egészségének és erkölcsének veszélyeztetésével hozható összefüggésbe. Hozzátették: Basescut Romániában korrupcióval vádolják, és több bűnügyben is gyanúsítottként szerepel.

Basescu azonban nem hagyja annyiban az ügyet, és beperli a moldáv elnököt.

A Mediafax román hírügynökség csütörtök este idézte az exelnök ügyvédjét, aki szerint benyújtották a keresetet a moldovai legfelsőbb bíróságon. Basescu ügyvédje szerint ügyfelét önkényesen fosztották meg a moldovai állampolgárságtól, ami sérti az állampolgársági törvényt és a vonatkozó európai egyezményt is. Basescuék szerint a moldovai legfelsőbb bíróságnak öt napon belül döntést kell hoznia.


A Moszkva-barát szocialista politikus, Igor Dodon, november 13-án nyerte meg a moldovai elnökválasztást. Basescu és felesége a választási kampányban, november 3-án tette le Chisinauban a moldovai állampolgársági esküt. A gesztussal Igor Dodon ellenjelöltjének, a Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledést szorgalmazó Maria Sandunak a választási esélyeit próbálta növelni.

A romániai politikában a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöki tisztségét betöltő Traian Basescu számít a Moldovával való egyesülés leghangosabb szószólójának. Basescu még elnöki mandátuma idején többször kijelentette: a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás után Romániának a legfontosabb célja a Moldovával való egyesülés kell legyen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére