Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Baku szerint Örményország tudatosan provokálja Azerbajdzsánt

888 / MTI

2020.10.05. 11:29

Az azeri erők rakétákkal lövik Hegyi-Karabah székhelyét, Sztepanakertet, az örmény erők pedig több azeri várost támadnak – jelentette hétfő reggel az örmény, illetve az azeri védelmi minisztérium.

Susan Sztepanján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője közleményében hangsúlyozta, hogy Sztepanakert heves rakétatámadásoknak van kitéve. Sztepanján előzőleg a Facebookon arról tájékoztatott, hogy

hétfőre virradóra és reggel is változó intenzitással folytatódtak a harcok az enklávé térségében.

A jereváni védelmi tárca másik szóvivője, Arcrun Hovhanniszján arról számolt be, hogy az azeri erők orosz gyártmányú Szmercs, fehérorosz Polonez, illetve török T–300 Kasirga sorozatvetőkkel lövik Sztepanakertet.

Az azeri védelmi minisztérium hétfő reggeli tájékoztatása szerint

az örmény erők a Hegyi-Karabah környéki Beylagan, Barda és Terter azerbajdzsáni városokat lőtték, az azeri erők pedig válaszolnak a támadásokra.

A légvédelem radarjai rögzítettek több, azeri területek elleni rakétaindítást örményországi állásokból. A tárca ezt bizonyítandó videófelvételeket tett közzé. Baku szerint Örményország céltudatosan provokálja Azerbajdzsánt.

Az azeri külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Jeyhun Bayramov külügyminiszter telefonon megvitatta a hegyi-karabahi helyzetet az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. Bayramov azt mondta Josep Borrellnek, hogy az örmény fél szándékosan veszi célba a polgári lakosságot és az azeri infrastruktúrát, rakétákkal lőtte a második legnagyobb azeri várost, Gandzsát. Bayramov a nemzetközi humanitárius jog betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, Borrell pedig komoly aggodalmának adott hangot a feszültség növekedése miatt.

Örményország és Azerbajdzsán között nyolc napja robbantak ki harcok a vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta, hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de attól egyoldalúan elszakadt terület, Hegyi-Karabah miatt. Mindkét országban rendkívüli állapotot hirdettek ki, és mozgósítást rendeltek el.

A harcoknak örmény források szerint eddig több mint 200 halálos áldozata és sebesültje volt, az azeri fél hétfő reggel 24 civil halálos áldozatról és 121 sebesültről számolt be.

A nagyhatalmak – Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió – egyelőre hasztalanul próbálják rávenni a szemben állókat a harcok beszüntetésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére