Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bajban vannak az európai liberálisok

Zelenka Dóra

2019.04.18. 13:45

Tovább dagad a pártfinanszírozási botrány Brüsszelben, a bevándorláspárti liberálisok még most sem tudnak elszámolni a multiktól kapott támogatásokkal.

Mint ismert, a napokban nyilvánosságra került, hogy a liberális ALDE pártcsaládot olyan multinacionális vállalatok finanszírozták, mint a Monsanto, a Microsoft vagy a Google – írja az Origo.

A pártfinanszírozási botrány a V4NA nemzetközi hírügynökségtől szerzett információk szerint akár szét is robbanthatja a liberális frakciót és magát az ALDE-t is.

A lap azt írja: a bevándorláspárti Guy Verhofstadt vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) a kongresszusait olyan globális nagyvállalatok pénzéből finanszírozta, mint a Google, a Microsoft, a Walt Disney, az Uber, a Syngenta vagy az utóbbi időben a botrányaitól hangos Bayer-Monsanto.

A pártcsalád ezt azzal magyarázta, hogy a „szponzoraiktól" kapott támogatást a kongresszusaikra használták fel, szerintük „ezt azonban szerencsétlen módon úgy interpretálták, mintha aktív politikai befolyásolásról volna szó".

Az Origo szerint azonban külön probléma, hogy egyes, a liberálisokat támogató multik nem EU-s tagállamokban vannak bejegyezve, hanem például az Egyesült Államokban, Svájcban vagy különböző adóparadicsomokként működő szigeteken. Ez azt jelenti, hogy nem európai uniós állampolgárok – a vállalataik révén – beavatkoznak az EP-választásokba.

Az említett multinacionális vállalatok 2014 óta legkevesebb 425 ezer euróval segíthették ki a bevándorláspárti ALDE-t.

Mindezt úgy, hogy az európai szabályozások értelmében a pártok maximum 18 ezer eurót fogadhatnak el cégenként.

A pártfinanszírozási botrány kirobbanása után az ALDE elnöke, Hans van Baalen holland EP-képviselő csak annyit közölt, hogy a jövőben nem fognak elfogadni támogatást magáncégektől. Azóta a liberális pártcsalád levette weboldaláról a 2016-os és a 2017-es elszámolását, illetve eltávolították a 2018-as madridi kongresszus programfüzetének elektronikus változatát, amelynek az alján a cégeknek címzett köszönetnyilvánítás volt olvasható.

Magyarázatot viszont továbbra sem adtak.

Verhofstadt eurómilliókért lobbizott kétes cégeknek Brüsszelben

Újabb vezető brüsszeli bevándorláspárti politikusról derült ki, hogy kétes hírű cégek fizetett lobbistája, aki a legsúlyosabb gazdasági válság közepette is egy magáncég kijáró embereként ordítozott az Európai Parlamentben. A volt belga miniszterelnök, jelenlegi liberális frakcióvezető 2010 és 2016 között egy offshore céget is működtető cégcsoport, az Exmar-csoport igazgatóságában ült, és mindezért évi 60 ezer eurót (nagyjából 20 millió forintot) kapott - írja az .

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére