Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ázsiában árvizek és földcsuszamlások pusztítanak

888.hu/MTI

2020.07.04. 11:27

Legalább 59 ember halt meg a múlt héten az északkelet-indiai Asszám államban a monszunesők okozta heves árvizek következtében, Japán déli részén tucatnyian eltűntek szombaton a viharos esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket.

Az NDTV indiai televízió szombati jelentése szerint a természeti csapás Asszám 27 járása közül 20-at sújtott különböző mértékben. A Brahmaputra folyó vízszintje meghaladta a kritikus szintet. A katasztrófa sújtotta területen több mint 1,3 millió ember él, 1636 falut öntött el az ár.

Fotó: Times of India/Rajtilak Naik / AFP Forum

Az állam kormányzata több mint 150 tábort állított fel a természeti csapás elől menekülni kényszerülők számára. Az árvízkárosultaknak rizst, darát, létfontosságú cikkeket osztanak a hatóságok.

 

Japán Kjúsú szigetén fekvő Kumamoto és Kagosima prefektúrában több mint 75 ezer embert kellett kimenekíteni otthonából az éjszakai heves esőzések miatt.

A megáradt folyó elárasztott egy nyugdíjasotthont, az intézmény 14 lakójára már úgy találtak rá, hogy leállt a szívük és nem lélegeztek. Az otthon három másik lakója kihűléstől szenvedett – közölte újságírókkal Kabasima Ikuo, Kumamoto kormányzója. Az otthon további kilenc lakójának nyoma veszett. Az NHK televízió úgy tudja, hogy a folyóparti idősotthonban mintegy 60-an tartózkodtak, amikor elöntötte az épületet az ár, és elzárta őket a külvilágtól. A katonaság sietett a mentésükre.

A televízió felvételein látni lehetett azt is, amint a Kuma folyóból kiáradó iszapos víz nagy területeket borít el Hitojosi városban. Sok gépkocsi az ablakáig süllyedt el az árban. A földcsuszamlások miatt házak dőltek össze, az ár kicsavart fákat sodort el. Többen egy üzlet tetején várták a mentőket.

Asikitamacsi, Kumamoto Fotó: AFP Forum

Az NHK jelentése szerint 13 embernek nyoma veszett. Kumamotói illetékesek közölték, hogy még tart a károk felmérése. Abe Sindzó kormányfő csoportot állított fel az eltűntek utáni keresésre.

A Cunagimacsi körzetben három embert temetett be egy földcsuszamlás, ahonnan életjelek nélkül húzták ki őket – közölte Kobori Takafumi, Kumamoto prefektúra katasztrófa-elhárítási szakembere. Kuma hegyvidéki településről helikopterrel mentették ki a lakosokat, Hitojosi városban pedig csónakkal segítettek a bajbajutottak mentésében.

Cunagimacsi, Kumamoto Fotó: The Yomiuri Shimbun / AFP Forum

A japán meteorológiai hivatal korábban figyelmeztetett a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délre fekvő Kumamoto egyes részein várható heves zivatarokra. Kabasima Ikuo, Kumamoto kormányzója elmondta, hogy a hadsereg segítségét kérte a mentéshez. A kormányfő közölte: tízezer katona vesz részt a mentésben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére