Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az úzvölgyi temetőgyalázás „szellemi” alapja: a román futballhuliganizmus

Horváth Tamás

2019.06.15. 08:58

Ismerve a sovinizmust gerjesztő román futballhuligánok eddigi ténykedéseit, igazából csak idő kérdése volt, hogy mikor történik egy, az úzvölgyi eseményekhez hasonló gyalázatos akció.

Több mint egy héttel az Úzvölgyében történt temetőgyalázás után – egyébként teljes joggal – még mindig a román soviniszták példátlan akciója tematizálja a honi közbeszédet.

Az már az első felvételek megtekintése után egyértelművé vált, hogy a magyar, osztrák és német katonák sírjait megszentségtelenítő, a fakereszteket kitépkedő csürhe főként román futballhuligánokból állt.

A soviniszta drukkerek úzvölgyi jelenléte egyáltalán nem érte meglepetésként azt, aki csak egy kicsit is ismeri a román futballhuliganizmus történetét, tudniillik a féktelen magyargyűlölet a mozgalom egyik fundamentuma.

Habár a múlt hét csütörtöki akciójuk minden eddigit alulmúlt (a legalapvetőbb emberi minimum, hogy katonák sírjait nem gyalázzuk meg – még akkor sem, ha történetesen ellenséges oldalon harcoltak), a román szurkolók a múltban párszor már „kitettek magukért”, nem volt tehát előzmények nélküli az úzvölgyi incidens.

A teljesség igénye nélkül összeszedtük a legsovinisztább román csapatok és a válogatott szurkolói által az elmúlt években elkövetett magyarellenes incidenseket.

Steaua Bukarest

A Steaua a legnépszerűbb és egyben a legsikeresebb román klub, összesen 26 alkalommal nyerték meg a bajnokságot.

A szurkolók rivalizálásban állnak a másik két legnépszerűbb bukaresti csapat, a Dinamo és a Rapid rajongóival, azonban a sovinizmusban és a féktelen magyargyűlöletben konszenzus van közöttük.

A Steaua ultráival és huligánjaival igazán 2009 nyarán ismerkedhetett meg a magyar közvélemény, amikor is a román rekordbajnokot összehozta a sors az Újpesttel az Európa-liga-selejtezőben.

A bukaresti meccsen az ilyenkor megszokott magyarellenes rigmusok skandálása mellett egy molinót is kihúztak a steauások, melyen a következő szöveg volt olvasható: „Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? 9 hónapig.”

A visszavágón az újpesti ultrák egy nagyvonalú kiírással válaszoltak a románok gyalázkodására: „A magyar édesanyák a világ legszebb asszonyai! Oly gyönyörűek, melyekről ti álmodni sem mertek! A leendő királyaitok”

Az Újpesten megrendezett meccsen egyébként mondani sem kell, hogy a románok nem nagyon bírtak magukkal, törtek-zúztak a Szusza Ferenc Stadion számukra fenntartott szektorában.

Dinamo Bukarest

A Dinamo a városi rivális Steaua után a második legnépszerűbb román focicsapat. Szurkolói a Steauánál és a Steaua drukkereinél csak a magyarokat gyűlölik jobban.

Különösen azóta nem érzik magukat komfortosan, amióta a Sepsi személyében székelyföldi, magyar identitású klub is játszik a román élvonalban.

Tavaly áprilisban Sepsiszentgyörgyön – a szokásos verbális magyargyalázás mellett – zászlót raboltak és kerítést feszegettek, idén év elején pedig egy félreérthetetlen kiírással „kedveskedtek” a székelyföldi csapat szurkolóinak: „Nem akarunk hallani semmiféle autonómiáról, mert itt csak Románia és csak a Dinamo létezik.”

A Dinamo-szurkolók román nyelvű üzenete

Rapid Bukarest

A harmadik legnépszerűbb fővárosi gárda, a Rapid Bukarest fanatikusai sem túlzottan kedvelik a magyarokat. A legnagyobb botrányt 2013-ban okozták, amikor az akkor még magyar tulajdonossal rendelkező Kolozsvári Vasutas elleni meccsen magyar zászlót égettek.

Magyar zászlót égettek a rapidosok Kolozsváron

A sors azóta alaposan elbánt a Rapiddal, a csapatot 2016-ban pénzügyi problémák miatt kizárták a román első osztályból, a jövő évi szezont a második ligában fogják megkezdeni (a harmadosztályt idén nyerték meg).

Juventus Bukarest

A „futottak még” kategóriába tartozik a román labdarúgásban az 1992-ben alapított Juventus Bukarest. A csapat 2018 óta hivatalosan ASC Daco-Getica Bukarest néven szerepel, sőt a klub „hagyományos” címerét is le kellett cserélniük, miután az olasz sztárcsapat, a Juventus illetékesei nem nézték jó szemmel, hogy a bukarestiek a klubnevet és a címert is szinte egy az egyben a torinói gárdáról másolták.

A Juventus Bukarest egy éven belül kétszer is masszív magyarellenességgel hívta fel magára a figyelmet. 2017 tavaszán – még a másodosztályban – a Sepsit fogadták bajnoki mérkőzésen, melyen a klub mindössze 10-11 éves, a lelátón helyet foglaló utánpótlás játékosai úgy „dobták fel” a hangulatot, hogy végig a „Kifelé a magyarokkal az országból!” rigmust skandálták.

Juventus Bukarest: lopott név, lopott címer és magyarellenesség

Egy évvel később már az élvonalban kerültek össze a felek, a Juventus Bukarest azonban ekkor sem hazudtolta meg önmagát, a találkozó előtt egy soviniszta, magyarellenes dal szólt a hangosbemondóból.

A fővárosiak egyébként nem sokáig élvezhették a román Liga I légkörét, egy szezon után tök utolsóként zuhantak vissza a másodosztályba.

Universitatea Cluj

Kolozsváron két nagy focicsapat van, a még a magyar időkben alapított – és Pászkány Árpád személyében évekig magyar tulajdonossal rendelkező – Kolozsvári Vasutas (mai gúnynevén CFR Cluj), valamint az Erdély román megszállása után 1919-ben létrejött Universitatea Cluj.

Az Universitatea drukkerei hírhedtek soviniszta és magyarellenes nézeteikről, 2017-ben például botokkal és láncokkal támadták meg a Kolozsvári Vasutas magyar szurkolói által szervezett amatőr futballkupa résztvevőit. Az akció végül nem úgy sült el, ahogy azt a románok eltervezték, néhány magyar szurkoló elkergette őket a helyszínről.

A román válogatott

Hasonlóan az itthoni szokásokhoz, a rivális futballcsapatok szurkolói Romániában is együtt látogatják a válogatott mérkőzéseit. Természetesen nem maradhatnak el a magyarellenes rigmusok és kiírások sem, az elmúlt évek magyar-román és román-magyar összecsapásain is számtalan atrocitás történt.

Talán a legnagyobb visszhangja mégis egy, a számunkra meglehetősen mulatságos jelenetnek volt, amikor a 2015. szeptember 4-i magyar-román Eb-selejtező előtt a román szurkolók egymást kezdték el verni a Groupama Arénában, ahogy ezt korábban már a román válogatott más mérkőzésein is megtették.

Az esetről készült képsorok és videók hamar bejárták a világhálót, mindenki a románokon nevetett.

Egymást verték a román szurkolók a Groupama Arénában

Az a szélsőségesen soviniszta és magyarellenes attitűd azonban már kevésbé nevetséges, amely az erre fogékony rétegeket jellemzi Romániában, és amelynek zászlóvivői a román futballhuligánok.

Egy, az úzvölgyi temetőgyalázáshoz hasonló incidens már évek óta a levegőben lógott, s csak idő kérdése volt, hogy mikor történik meg.

Azért tartottuk fontosnak, hogy Úzvölgye kapcsán részletesebben is kitérjünk a román futballhuligánokra, mert egy jól szervezett, összetartó szubkultúrát képviselnek, amely képes bevonzani a fiatalokat.

Igazi erejüket az adja, hogy a román politikai elit és a titkosszolgálatok előszeretettel használják fel őket a magyar-román ellentéteket szítására: köztudott, hogy a magyar kártya kijátszása a mai napig hatékony politikai fegyvernek számít a keleti szomszédainknál.

Csak remélni tudjuk, hogy a román nemzet értelmesebbik fele mihamarabb átlát a szitán, mert a sovinizmus egyik ország érdekeit sem szolgálja.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Videón Horthy Miklós vadászata

Videón Horthy Miklós vadászata

Magyarországon eddig ismeretlen hangosfilmek kerültek elő.

Horvátország új intézkedéseket vezet be a fertőzöttek számának meredek növekedése után

Rekordszámú, 116 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek pénteken Horvátországban, így Vili Beros egészségügy-miniszter közölte, hogy új intézkedéseket hoznak a gyülekezések felülvizsgálatára, szigorítják a horvát határok átlépését a szomszédos országokból érkezők számára, és kötelezővé teszik a maszkok viselését az éttermekben, bárokban és üzletekben.

Az emberek munkája nélkül nem lehet sikeres a magyar gazdaság

A magyar gazdaság a magyar emberek és a vállalatok munkája által válhat sikeressé, ehhez a kormány a munkahelyek megőrzéséhez nyújtott támogatással járul hozzá – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Veszprém megyei Halimbán.

A román elnök a genderlobbi szolgálatába szegődött

A román elnök a genderlobbi szolgálatába szegődött

Klaus Iohannis megtámadta az alkotmánybíróságon az oktatási törvény módosításáról szóló indítványt, amely megtiltja a genderelmélet oktatását Romániában.

Mecsetté alakítja a Hagia Sophiát Erdogan, az orosz ortodox egyház tiltakozik

Mecsetté alakítja a Hagia Sophiát Erdogan, az orosz ortodox egyház tiltakozik

A török elnök rendeletet adott ki pénteken a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására vonatkozóan. Az orosz ortodox egyház sajnákozását fejezte ki.

DK-s tempó: a rózsadombi Varju 1,1 milliárdot venne el újpesti választókerületétől

DK-s tempó: a rózsadombi Varju 1,1 milliárdot venne el újpesti választókerületétől

Vajon boldog lenne-e bármelyik újpesti polgár, ha megtudná, hogy az általa megválasztott országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Varju László nem szavazott meg a városrész számára 1,1 milliárd forintot?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére