Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az USA továbbra is a kétállami megoldás mellett tette le a garast

Nagy Gábor

2018.04.30. 21:55

Izrael után Jordániába látogatott a frissen kinevezett amerikai külügyminiszter. Ammánban, Jordánia fõvárosában a kétállami megoldásról beszélt, vagyis Izrael mellett egy önálló, független Palesztin állam mellett is kiállt az amerikai diplomácia vezetõje.
AMMÁN, 21:55

Izrael után Jordániába látogatott a frissen kinevezett amerikai külügyminiszter. Ammánban, Jordánia fővárosában a kétállami megoldásról beszélt, vagyis Izrael mellett egy önálló, független Palesztin állam mellett is kiállt az amerikai diplomácia vezetője.

Mint Mike Pompeo fogalmazott: „A kétállami megoldás tiszteletben tartásával a két fél fogja meghozni a végső döntést. Természetesen nyitottak vagyunk a kétoldalú megoldásra mint valószínű végeredményre”. A múlt héten kinevezett külügyminiszternek ez volt az első állásfoglalása az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán. Pompeo az ammáni sajtótájékoztatón kijelentette: „Az izraelieknek és a palesztinoknak politikai elkötelezettségre van szükségük. Felszólítjuk a palesztinokat, hogy térjenek vissza a politikai párbeszédhez”.

Az amerikai elnök korábban arról beszélt, hogy támogatja a független palesztin állam és Izrael egymás mellett élését, ha a két fél egyetért ebben. A konfliktus kapcsán a Fehér Ház egy új béketervet is kidolgozott. Ezt azonban elutasították a palesztinok, akik számára „hideg zuhanyként” érkezett a hír, miszerint Donald Trump Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, s Tel-Avivból ide költözteti az amerikai nagykövetséget.

A közel-keleti béke hihetetlen, elsőrendű fontossággal bír az Egyesült Államok számára. Minden segítséget megadunk a két félnek, hogy megtalálják ennek a hihetetlenül elhúzódó és fontos konfliktusnak a megoldását"

– fogalmazott Ammánban Pompeo.

Később szót ejtett az izraeli-gázai határon megnyilvánuló erőszak kapcsán is, ahol izraeli katonák vasárnap, az egy hónapja tartó palesztin tüntetések során két külön incidensben három palesztinnak okoztak halálos sebesüléseket. Ennek kapcsán elmondta: „Úgy hisszük, hogy az izraelieknek joguk van megvédeni magukat”.

Az amerikai külügyminiszter Szíria kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok 'tökéletes egyetértésben van' Jordániával, beleértve az ország déli részén kialakított „feszültségmentesítési övezet” fenntartását. Hozzátette: „sok olyan ország van, beleértve az Egyesült Államokat, amelyek fontos politikai szerepet fognak játszani a feszültségmentesítés befejezésében és a szíriai konfliktus végső politikai megoldásában”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére