Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az USA rengeteg fegyverrel támogatja Dutertét a terroristák likvidálásában

Nagy Gábor

2017.06.05. 15:58

Trumpék több száz gépfegyvert és gránátvetõt adtak a Fülöp-szigeteknek, hogy Duterte hatékonyabban tudjon szembeszállni a dzsihadista terroristákkal. A Fülöp-szigeteki elnök mindemellett vérdíjat is kitûzött a terrorista vezérek fejére.
MANILA, 15:58

Trumpék több száz gépfegyvert és gránátvetőt adtak a Fülöp-szigeteknek, hogy Duterte hatékonyabban tudjon szembeszállni a dzsihadista terroristákkal. A Fülöp-szigeteki elnök mindemellett vérdíjat is kitűzött a terrorista vezérek fejére.

Az Egyesült Államok manilai nagykövetségének hétfői közleménye szerint a "percenként több ezer lövés leadására képes gépfegyvereket" a terrorizmus elleni küzdelemhez nyújtandó amerikai segítség jegyében adták át egy ünnepség keretében.

A fegyvereket Manila egy tízéves program keretében kapja, melynek összértéke mintegy 150 millió amerikai dollár.

 

A dzsihadisták és a kormányerők közötti harc a 200 ezer lakosú Marawiban folyik, ahol az ISIS-re felesküdött Maute nevű csoport körülbelül 200 tagja elfoglalt egy iskolát, egy katolikus templomot, egy börtönt pedig felgyújtott. Emellett túszul ejtett katolikus híveket és egy papot, a város több pontján pedig harci állásokat alakított ki. A fegyveresek a túszok megölésével fenyegetőztek, ha nem hívják vissza az ellenük kivezényelt kormányerőket. A hadsereg mintegy szász katonát és kommandósokat vezényelt az ostromlott városba. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök hadiállapotot hirdetett az érintett területen, Mindanao szigetén, és nem zárta ki, hogy az intézkedést országa egészére kiterjeszti, ha a dzsihadista fenyegetés tovább terjed.

A fegyverszállítmány mindemellett Rodrigo Duterte vérdíjat is kitűzött a terroristák vezére, Isnilon Hapilon és védelmezői fejére. A Fülöp-szigeteki elnök 10 millió peso jutalmat – kb. 55,2 millió forintot – ajánlott annak, aki likvidálja a Maute nevű csoport vezetőjét.

A két hete tartó összecsapásokban 120 szélsőséges halt meg, a Fülöp-szigeteki haderő 34 katonát vesztett, és 24 civil vesztette életét. A harcok miatt mintegy 100 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére