Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az USA már nem tartozik a legtökéletesebb demokráciákhoz

Bertha László

2017.01.25. 17:58

Az Egyesült Államok egy csoportba került Magyarországgal a demokrácia minõségét illetõen az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves felmérése alapján.
LONDON, 17:58

Az Egyesült Államok egy csoportba került Magyarországgal a demokrácia minőségét illetően az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves felmérése alapján.

A felmérés szerint továbbra is Norvégia számít a világ legtökéletesebb demokráciájának, míg az USA kikerült a legdemokratikusabb országok csoportjából. Ezzel az Egyesült Államok Magyarországgal és az összes közép-európai EU-társállammal, számos euróövezeti országgal azonos csoportba került, mely az EIU kritériumai alapján szintén demokráciák, de demokratikus berendezkedésüket hiányosságok is jellemzik.

Az EIU átfogó demokráciamutatóját öt fő kategória határozza meg: a választási folyamat és pluralizmus, a kormányzati működés, a társadalom részvételének mértéke a politikai folyamatokban, a politikai kultúra színvonala, valamint a polgári szabadságjogok érvényesülése. Mindegyik kategóriában tíz pont szerezhető, az átfogó demokráciaindex a szerzett pontszámok átlaga – írja az MTI.

A „teljes demokráciának” nevezett országok között 19 állam szerepel, míg a „hibák jellemezte demokrácia” meghatározással illetett csoportba összesen 57 ország került. A 167 országot számláló lista 21. helyét kapta meg az USA, míg Magyarország az 56. helyen áll a kutatás szerint.

A legjobb részosztályzatot Magyarországnak a választási folyamat és pluralizmus kategóriájára adta az EIU, 9,17 ponttal. A cég a magyarországi polgári szabadságjogok érvényesülését 7,06 pontra értékelte, a társadalom politikai aktivitásának kategóriájában azonban Magyarország csak 4,44 pontot szerzett a megszerezhető tízből. A kormányzati működésre 6,07, a politikai kultúrára 6,88 pontot adott a londoni elemzőcég.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére