Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az uniópártiaknak nem sikerült belekötniük Boris Johnsonba

Tóth Dalma

2019.09.06. 13:30

A londoni felsőbíróság elutasította pénteki végzésében azt a keresetet, amelynek beterjesztői szerint törvénysértő a brit parlament ülésszakának felfüggesztése.

Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy kormánya ebben a hónapban – várhatóan a jövő héttől – lezárja a parlament jelenlegi ülésszakát, és október közepén, alig két héttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jelenlegi határideje előtt új programot hirdet. Johnsont az ellenzék részéről és a kormányzó Konzervatív Párton belül is sokan azzal vádolták, hogy e lépéssel az október 31-i Brexit-határnapig hátralévő parlamenti ülésnapok számát akarja korlátozni, igyekezve elejét venni, hogy a megállapodás nélküli Brexit ellenzői megakadályozhassák a rendezetlen kilépést az Európai Unióból. A kormányfő azonban rendre cáfolja ezeket a vádakat, mondván: a lépésnek nincs köze a Brexithez, a cél egy teljesen új kormányprogram meghirdetése olyan központi célkitűzésekkel, mint az állami egészségügyi szolgálat (NHS) és az infrastruktúra fejlesztése.

Egy guayanai-brit üzletasszony akarta a demokratikusan megválasztott Boris Johnson döntését megsemmisíteni

Az ismert Brexit-ellenes aktivista megbízásából az egyik legnevesebb londoni ügyvédi iroda, a Mishcon de Reya még a nyár közepén, a Konzervatív Párt vezetőválasztási versengésének idején levélben szólította fel a később pártvezetővé és így miniszterelnökké választott Boris Johnsont, hogy ha ő lesz a következő miniszterelnök, ne kezdeményezze II. Erzsébet királynőnél a parlament munkájának felfüggesztését a megállapodás nélküli Brexit érdekében, illetve ha mégis erre készül, akkor hét nappal előtte küldjön erről értesítést a cég megbízójának, vagyis Gina Millernek.

Fotó: AFP

Mivel Johnson néhány hete e felszólítás figyelembevétele nélkül jelentette be a parlamenti ülésszak felfüggesztését, Gina Miller guayanai-brit üzletasszony megbízásából a Mishcon de Reya jogi eljárást kezdeményezett a londoni felsőbíróságon azzal céllal, hogy a bírói fórum nyilvánítsa jogellenesnek Johnson kezdeményezését. A kereset megfogalmazása szerint a kormányfő törvénysértő módon hatalmi visszaélést követett el a parlamenti ülésszak felfüggesztésével.

A londoni felsőbíróság azonban pénteki határozatában megállapította, hogy Johnson a hatályos parlamenti törvényeknek megfelelően járt el, amikor kezdeményezte az uralkodónál a parlamenti ülésszak felfüggesztését és új törvényhozási évad elkezdését.

A felsőbíróság ugyanakkor lehetővé tette, hogy Gina Miller a végzés ellen fellebbezést nyújtson be a brit Legfelsőbb Bírósághoz. Gina Miller a pénteki végzés után, a felsőbíróság épülete előtt bejelentette, hogy jogi képviselői ezt azonnal meg is tették. A Legfelsőbb Bíróság várhatóan szeptember 17-én tárgyalja az ügyet.

Fotó: AFP

A parlamenti ülésszak felfüggesztésének ötletét eredetileg Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, jelenlegi külügyminiszter, a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának egyik zászlóvivője vetette fel még a vezetőválasztási kampány idején. Raab akkori érvelése szerint akár a jelenlegi parlamenti ülésszak lezárásával is meg kell akadályozni, hogy a parlament valamilyen módon elejét vegye a megállapodás nélküli kilépésnek az EU-ból.

Az alsóházban mindazonáltal e héten kényelmes többséggel mégis sikerült elfogadtatni azt az ellenzéki törvényjavaslatot, amely elvileg lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. A jogszabály lényege az, hogy ha október 19-éig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig. A kormányfő azonban többször is határozottan leszögezte, hogy erre semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó. Johnson a tervezet alsóházi jóváhagyása után előrehozott választást kezdeményezett október közepére, az indítvány kimenetele azonban az ellenzék ellenállása miatt egyelőre bizonytalan.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére