Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Öt Csillag Mozgalom fenyegetőzik, a Demokrata Párt megnyitná a határokat

Nagy Gábor

2019.08.30. 19:18

Luigi Di Maióék ultimátumot intéztek a balközéphez: ha a bevándorláspárti Demokrata Párt (PD) nem fogadja el a programjukat, jöhetnek a választások Itáliában.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) pénteken programja megvalósításához kötötte a PD-vel közös kormány felállítását.

Az M5S vezetője, Luigi Di Maio a Giuseppe Conte ügyvezető kormányfővel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: máskülönben jobb ismét választásokat tartani. A politikus kifejtette, hogy Giuseppe Contét (a bő egy hete lemondott kormányfőt) pártokon kívül álló személynek tekinti. Elemzők szerint ezzel Di Maio arra utalt, hogy Contét nem tartja az M5S politikusának, és így próbál nyomást gyakorolni, hogy a párt, vagyis ő maga megtartsa miniszterelnöki-helyettesi posztját.

Vaffanculo: az Öt Csillag Mozgalomnak annyi, a Jobbik útjára tévedtek Di Maióék

Úgy tűnik, szerda este lezárult az olasz kormányválság, mivel a jelek szerint baloldali kormánykoalíció alakulhat Itáliában. Giuseppe Contét már meg is bízta az államfő a kormányalakítással Conte a múlt héten lemondott, mert az M5S koalíciós partnere, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból.


Az M5S vezetőjének szavait a bevándorláspárti PD politikusai „elfogadhatatlan ultimátumként” értékelték. Nicola Zingaretti, a párt főtitkára kijelentette, hogy Matteo Salviniék bevándorlásellenes törvényeit „legalább” módosítani szeretnék az államfő korábbi útmutatásai szerint, melyek nem a határok védelmét, hanem a befogadást helyezték középpontba.

Olasz sajtóértesülések szerint az államfő öt napot adott Giuseppe Conténak, aki kedden vagy szerdán mutatja be a végleges miniszteri névsort.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére