Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Az Öt Csillag Mozgalom és a baloldal kormánya bukásra van ítélve”

Horváth József György

2019.08.29. 20:21

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormánya bukásra van ítélve – nyilatkozta Federigo Argentieri olasz történészprofesszor az MTI-nek.

Argentieri elmondta, hogy a másodszorra is Giuseppe Conte vezetésével felálló római kormányt annyira heterogén erők alkotják, hogy semmilyen politikai paktum nem lesz képes garantálni hosszú távon az M5S és a PD közös kormányzását.

Hangsúlyozta, hogy az M5S és a Matteo Salvini vezette Liga közös kormánya is csak valamivel több mint egy évig tartott, ennél már csak az M5S-PD kormánya lesz rövidebb életű szerinte.

Maximum jövő júniusig bírják ki együtt, és akkor új választások lesznek Olaszországban

– jelentette ki.

A római John Cabot amerikai egyetem professzora, a magyar és kelet-európai történelem szakértője kiemelte, hogy az Öt Csillag Mozgalomnak és a Demokrata Pártnak semmilyen közös politikai háttere nincsen, sőt kezdettől fogva ellenfeleknek számítottak. „Előfordul, hogy politikai vetélytársak szövetkeznek, de az M5S és a PD annyira durván támadták egymást az utóbbi öt évben, hogy ezek után nehéz hosszú jövőt jósolni a házasságuknak” – fejtette ki Argentieri.

A történészprofesszor úgy vélte, az M5S-nek mindegy volt, kivel alakít ismét kormányt, mivel nem számít se jobb-, se baloldalinak, vagyis nincsen meghatározott politikai identitása. A baloldali PD döntése, hogy kormányt alakít az M5S-szel, szintén nem számít meglepetésnek, mivel a párt semmiképpen nem akarta most választásokon megméretni magát, inkább egy évet vár, hogy megpróbálja erősíteni támogatottságát.

Argentieri megjegyezte, hogy a leendő kormánynak azonnal a legnehezebb feladat, a költségvetési törvény kidolgozása jut. Ez a kormány nagyon népszerűtlen döntéseket hoz majd, az biztos – mondta.

Úgy vélte, az egyetlen homogén politikai koalíciót Olaszországban a jobbközép képviseli, a Matteo Salvini vezette Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá, Olaszország! (FI) hármasával, amelyek azonban együtt sem bírnak a kormányzáshoz elegendő többséggel. Hozzátette, hogy ez az idősödő Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! (FI) válságával magyarázható, miután pártjának támogatottsága jelentősen, tíz százalék alá gyengült.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére