Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az orosz biztos pártválasztók 82 százaléka Putyinra szavazna

Sümeghi Lóránt

2017.05.29. 22:28

A Jurij Levada Független Elemzõközpont hétfõn nyilvánosságra hozott felmérésébõl kiderült: az orosz szavazók 66 százaléka azt szeretné, ha 2018 után is Vlagyimir Putyin lenne az elnök, a biztos pártválasztóknak pedig a 82 százaléka szavazna.
MOSZKVA, 22:28

A Jurij Levada Független Elemzőközpont hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből kiderült: az orosz szavazók 66 százaléka azt szeretné, ha 2018 után is Vlagyimir Putyin lenne az elnök, a biztos pártválasztóknak pedig a 82 százaléka szavazna.

Putyin, aki októberben tölti be a 65. életévét, egyelőre nem adott választ arra, hogy jelölteti-e magát egy újabb, hatéves elnöki mandátumra. Az 1600 fős mintából a megkérdezetteknek csupán 20 százaléka nem szeretné, ha újraválasztanák. A támogatók aránya tavaly még 60 százalék volt. Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokrata pártvezérre a válaszadóknak 6, a biztos pártválasztóknak pedig a 8 százaléka voksolna. A kommunista Gennagyij Zjuganov esetében ez az arány 3, illetve 4, a parlamenten kívüli Alekszej Navalnij esetében pedig mindkét esetben 2 százalék lenne.

Csak 26 százalék gondolja úgy, hogy a 2018-as választásig Oroszországban megjelenhet egy olyan vezető, aki Putyin helyébe léphetne, 56 százalék szerint ez lehetetlen, 18 százalék pedig nem tudott határozott választ adni.

Egy másik közvélemény-kutató intézet, az állami VCIOM által végzett felmérés szerint az oroszok 49,6 százaléka bízik meg Putyinban. Ezzel az orosz elnök támogatottsága hosszú idő után először esett 50 százalék alá, de így is messze ő a legnépszerűbb politikus Oroszországban. A csökkenést a szociológusok azzal magyarázták, hogy a krími konszenzus nem tarthat örökké a társadalomban. A legnagyobb bizalomvesztést az utóbbi időben Dmitrij Medvegyev miniszterelnök szenvedte el, a Navalnij-féle korrupcióellenes vádak és megmozdulások következtében. Medvegyev a legkevésbé megbízhatónak tartott politikusok listáján közvetlenül Zsirinovszkij mögé zárkózott fel. 

Putyint a bizalmi listán Szergej Sojgu védelmi miniszter követi 18,5 százalékkal, megelőzve az egyaránt 15,3 százalékon álló Szergej Lavrov külügyminisztert és Medvegyevet. A VCIOM politikusi bizalmatlansági listáját Zsirinovszkij (26,8 százalék) vezeti Medvegyev (16,5 százalék) előtt. Õket Zjuganov (13,4 százalék), Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt vezetője (4,8 százalék) és Navalnij (3,8 százalék) követi. A Putyinnal szembeni bizalmatlanság rátája 2,9 százalék.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére