Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az olaszoknál is bûncselekmény az illegális migráció támogatása

Bokor Gábor

2018.07.02. 10:00

Ezt Termini fõügyésze, Ambrogio Cartosio mondta. Véleménye szerint az illegális bevándorlás és annak segítése Olaszországban is bûncselekmény, a civil szervezetek hajóinak tevékenységét ez alapján kell megítélni.

Termini az Afrikából Európába tartó migráció régi célállomásának számít, az utóbbi években szinte precedens nélküli módon volt magas az érkezések száma. A Híradónak a főügyész elmondta, hogy szerinte nem helyes azt állítani, hogy példa nélküli migrációról van szó, hiszen Szicília az évszázadok során mindig migrációs célállomásnak számított – békés vagy máskor agresszív módon több irányból is érkeztek, nemcsak Afrikából.

Az illegális bevándorlás bűncselekménynek számít az országban, annak elősegítése és pártolása szintén"

– mondta az ügyész, majd beszámolt arról is, hogy a szigeten működő ügyészségek egyre több figyelmet fordítanak a földközi-tengeri mentési műveletekre.

Ambrogio Cartosio elmondta: fontos különbséget tenni mentés és mentés között.

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy elsüllyedt hajóról mentik meg az embereket, hogy ne fulladjanak vízbe, vagy pedig egy nyugodt vizeken evező hajóról átveszik a menekülteket egy másik hajó fedélzetére. Utóbbi talán nem számít mentésnek technikailag vagy szó szerinti értelmezésben"

– fogalmazott.

Elmondása szerint abban az esetben, ha ezeket az embereket úgy szállították egy hajó fedélzetére, hogy közben összejátszottak azokkal, akik az afrikai partokon törvénytelenül hasznot húztak ebből az utakból, akkor az szigorú jogi értelemben nem mentés, hanem bűnrészesség. 

Ambrogio Cartosio szerint az NGO-k már 2015, a nagy migrációs válság előtt is végeztek mentési munkálatokat, azonban akkor nem képeztek ekkora hírt, mivel nem is volt ennyire tömeges és széles a jelenség.

Egy ponttól kezdve világossá vált a hatóságok számára, hogy az esetek egy részében az NGO-k erkölcsi kódexe különbözik az olasz jogrendszertől, így az ő magatartásuk ellentétbe került a büntetőjogi előírásokkal"

– mondta az ügyész. 

Cartosio hozzátette, tisztán látszik, hogy az NGO-k összejátszanak az embercsempészekkel: a bűnszervezet tagjai a migránsokat elviszik a "mentőhajókig" és azután ugyanezzel a vízi járművel visszatérnek a partra.

Fontos tudni azonban, hogy egyik és másik esetben is fennáll a bűnszövetkezés vélelme, hiszen egyenesen visszaszolgáltatják a járművet"

– fogalmazott.

A főügyész szerint, ha a hatóságok nem szállnak szembe az embercsempészekkel, akkor a bűncselekmények terjedése Európában is határtalanná válik, nemcsak Afrikában. Nemzetek feletti szinten kellene elkezdeni az embercsempészés jelenségének felszámolását.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére